2020-39

Nieuw dak en nevelochtenden

Wat is het snel en voorspoedig gegaan - van blauw hemeldak in schuur én kantine afgelopen weekend met droog weer naar een nieuw dak met geïsoleerde golfplaten en zinken goten waar woensdagnacht al de regen op en in mocht neervallen ;-) Op maandag en dinsdag zijn met de mobiele kraan van Teun (Tiemens uit Emst) zijn alle dakplaten op de schuur gelegd waar aannemer Gertie (van de Beek uit Terwolde) met versterking van Marcel en Marinus deze hebben bevestigd.

Volop beweging op het erf terwijl wij in de ochtend in mist en nevel op het land aan het werk waren - op de foto te zien van stagiaire Tammo. Deze week een mooi nazomer pakket met de een op laatste krop sla van de volle grond, deze week batavia sla rood (groente en royaal) of ijsbergsla (combi’s) - volgende week waarschijnlijk nog eikenbladsla rood. Dit naast pompoen oranje, Chinese kool en de laatste suikermais. Deze laatste heeft in tegenstelling tot de vorige lichtingen minder volle kolven doordat de bestuiving viel in een regenachtige/vochtige periode - maar nog zomerzoet van smaak. Geniet er nog van!

- Reni -

Pompoenenoogst - vele handen maken zwaar werk licht

De mijmeringen van een vrijwilliger

De nu geschreven mijmeringen werden geïnspireerd door het heerlijke zoete maïs gewas, waarvan nu deze week de laatste geoogst zijn. En mijn eigen herinneringen aan de mais in Zimbabwe tijdens de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik werkte daar toen als jonge landbouwkundig specialist in de landbouwvoorlichtingsdienst, AGRITEX. Ik wist toen alles van de mais daar. En ik vormde in 1986 samen met een Zimbabwaanse agronoom de jury voor de nationale best-farmer’s competitie. We reisde het hele land door om in elke provincie de provinciale winnaars te bezoeken. Was eigenlijk een waanzinnig mooie tocht. De kwaliteiten waar we op moesten letten bij de competitie waren agronomische aspecten van de verbouw van de verschillende voedsel gewassen, waaronder maïs, sorghum en millet, maar ook katoen en zonnebloem. Kwaliteiten zoals bodembeheer, erosie bestrijding en grondbewerking, gewas rotaties, onkruid, ziekte en plagen beheer, de stand van het gewas, geschatte opbrengst. Het waren boeren die een hoge opbrengst haalde, met gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, met hard werken en trots voor hun gewassen. Die leningen kregen van de bank en hun gewas goed konden verkopen aan nationale marketing boards. De bedrijven waren 5 tot 10 ha groot. Er werd met ossen geploegd, verder veel handwerk. We beoordeelde ook het erf van de boer en boerin, onderhoud van de behuizing, eventuele schuurtjes, bloemperken e.d..

Mijn mijmering ging over wat voor aspecten te beoordelen op de Hooge Kamp. Natuurlijk bodembeheer, gras-klaver braak, organische stof, onkruidbeheer, biodiversiteit en dynamiek tussen insecten en plagen op het universum van de Hooge Kamp. Kwaliteit en diversiteit van producten. Vruchtwisseling en opvolging van gewassen. Balans tussen mechanisatie en handwerk. Het erf, de schuren, de koelcellen. (zonne-)Energie balans. De Hooge Kamp als leerbedrijf en arbeidsgeluk en ethos. Relatie tot de klanten van De Hooge Kamp en relatie netwerk beheer in haar algemeenheid.

Nou, je begrijpt, dit zijn geen mijmeringen meer, maar wordt een hele exercitie zo. Wel leuk om te doen, om over na te denken, om over uit te wisselen. Om het verhaal aan te kleden had ik een foto in mijn hoofd van een boer en boerin in Zimbabwe (van 1986 - maar staat op een serie dia’s - en ik heb ze nu gevonden!) en een foto van boerin en boer van de Hooge Kamp.

Nou ja, dat dus.

- Henk -

Pakket inhoud

Deze week
groente Chinese kool, Suikermais, (chioggia) biet, Batavia sla rood, Pompoen oranje
mand vol(chioggia) biet, Batavia sla rood, Pompoen oranje, Knolvenkel, Sla mix, Courgette, Broccoli
fruitAppel Santana, Druiven wit, Peer concorde
Verwacht
groente Groenselderij, (Bos)peen, Palmkool, Knolvenkel, Eikenblad sla rood
mand vol Groenselderij, (Bos)peen, Eikenblad sla rood, Koolrabi, Raapsteel ?/Andijvie, Wortelpeterselie, Sla mix, Cocktail tros
fruitAppel nr 251, Valencia ruby, Kiwi(bes)?

Creamy mais

4 kolven suikermais - 0,75 liter bouillon - evt 1 eetl suiker - 1,5 eetl melk - 1,5 eetl room - zout - versgemalen witte peper

Romige maispuree: zelfgemaakte maispuree is veel lekkerder dan die uit blik. Goed pureren is essentieel voor de zachtheid van het gerecht. Op het laatst hele korrels erdoor roeren voor de structuur. Met gehakt en geprakte aardappelen een heerlijke eenvoudige maaltijd.Ook te gebruiken als ingrediënt voor maisbrood.

Pel de maiskolven en maak de korrels voorzichtig los. Bewaar de lege kolven.Breng de bouillon aan de kook in een zware pan. Laat de kolven op laag vuur 20 minuten trekken in de bouillon in de afgedekte pan. Haal dan de kolven eruit en gooi ze weg.Doe maiskorrels en suiker in de bouillon. Breng de mais aan de kook. Zet het vuur laag en doe het deksel half op de pan. Kook de mais in 15-20 minuten gaar. Schep met een schuimspaan 250 g mais in een kommetje. Pureer de rest van de mais met de bouillon in porties in de keukenmachine. Maak de puree niet te glad. Doe de puree in een kom en roer de 250 g maiskorrels, melk en room erdoor. Op smaak brengen met peper en zout en warm opdienen.

Een nieuw dak erop - eerste en laatste (geïsoleerde) golfplaat; mooi werk verzet met dank aan Gertie, Teun, Marcel & Marinus!

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

Recept van Nel de Wit

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

Nevelig erf en oogstmomenten 😉

Pompoensoep - bereid met kokosmelk

ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout

In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaan­eilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept. Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren.

Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.