2020-40

Oogstmoment ;-)

In oogstbroeken lopen we menigmaal naar achteren op het land - naar het voetbalveld zoals we dit stukje tuin noemen, omdat deze grenst aan het voetbalveld van de vereniging V & L in dorpje de Vecht. Hier staan nagenoeg alle herfstteelten die nu nog resteren van teeltseizoen 2020, denk aan knolvenkel, groenselderij, knolselderij, herfstzaaiing rode biet en bewaarkolen als chinese kool, spitskool, rode & witte kool maar ook de spruitkool. Elders hebben we nog herfst- en winterprei staan en daarnaast nog het kolenvak van de grote tuin met boerenkool, palmkool en een beetje broccoli - die momenteel in een andere hoek van het bedrijf ligt. Een stuk tuin wat deze week oa is bezocht door een kleine club W’hof studenten met een excursie en rondgeleid is door stagiaire Mechteld.

Tussendoor zijn inmiddels hele vakken ingezaaid met groenbemester - als ‘vang'gewas voor binding van mineralen - gewas om de grond bedekt en begroeid te laten (wortels in de bodem!; structuurbehoud) - en veelal ook als stikstofbinder (klaver in grasmengsel - wintererwt in triticale/wintererwt mengsel).

Op de foto stagiaire Tammo als ‘aardappelraper' (van veelal slechte of kleine aardappelen aan de oppervlakte van het voormalige aardappelland) - Jesse zag de parallel met de Arenleessters van Jean-Francois Millet (1857). Na het nalopen is het gehele perceel reeds ingezaaid met een grasklavermengsel. Het voormalige pompoenenland met een mengsel van haver-phacelia.

Ook het kasstuk is geschoond - de randen kortgewiekt met gras- en bosmaaier - de grond onder de rails gevorkt en zonodig ontdaan van wortelonkruiden. Inmiddels ligt het stuk er - gespit met spitmachine en gefreesd met handfrees - gereed bij om deze deze week met de hand in te planten met winterpostelein, veldsla en slasoorten voor de slamix. Onderwijl hoorden wij deze week regengespetter en gekletter op het nieuwe dak en door zinken goten… wat hebben wij geboft met het droge weer met de vernieuwing van het dak!

- Reni -

Enige klussen geklaard - een leeg geraapt aardappelveld, reeds ingezaaid - nieuw dak - opgeschoond kasstuk

Pakket inhoud

Deze week
groenteGroenselderij, Rode kool, Raapsteel, Knolvenkel, Eikenblad sla rood
mand volGroenselderij, Eikenblad sla rood, Koolrabi, Wortelpeterselie, Sla mix, Cocktail tros, Raapsteel, Bospeen
fruitAppel nr 251, Valencia ruby, Kiwi
Verwacht
groente Peen, Palmkool, Spercieboon!?, Andijvie, Sla-mix
mand volSpercieboon!?, Sla-mix, Knolvenkel, Broccoli, Pastinaak, Gele biet
fruitAppel Santana, Peer Concorde, ?

Rode kool

Naast het klassieke recept van gestoofde rode kool met een appeltje, zijn er allerlei variaties mogelijk met deze kool die zo sprankelt van kleur. Bij deze een salade waar de rode kool het hoofdbestanddeel is maar je kan ook denken aan een frisse witlofsalade waar voor de bite en kleur wat fijngesneden rode kool is gemengd; of aan een stamppot met rode kool - net weer eens iets anders. Maar ook in parten en heel gelaten steelt deze de show...

Rode kool salade met sinaasappel

2 sjalotjes, gehalveerd - 50 ml rode wijnazijn - 50 gr rozijnen - 2 sinaasappels - 500 gr rode kool, fijn gesneden - 75 ml olijfolie, extra vergine - 1 el suiker

Snijd de sjalotten in dunne plakjes, in een grote kom met azijn door elkaar scheppen en 5 minuten marineren. Wel de rozijnen in warm water. Boen 1 sinaasappel goed schoon en trek met een citroentrekkertje dun sliertjes van de schil of rasp de schil. Snijd van beide sinaasappels de onder en bovenkant af en snijd met het mes langs het vruchtvlees en verwijder de schil. Snijd de sinaasappel in grove stukken. Breng in een pan een paar liter water aan de kook. Snijd intussen de rode kool in dunne reepjes. Doe de rode kool en rozijnen in een vergiet en schenk het kokende water erover heen. Schep de rode kool goed om. Laat het goed uitlekken en schep de warm rode kool, olie en suiker door de sjalotten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de salade ca. 30 minuten marineren, schep regelmatig de salade om.

Rode kool Steaks (vegan)

1 grote Rode kool - 2 el Citroensap (sap of vers geperst) - 2 kleine Uien - 2 tenen Knoflook - 4 el Rozijnen - 1 tl Oregano - 1 tl Dille - 2 el Olijfolie - ½ bosje Peterselie - 250 ml (Soja) Yoghurt - 2 koppen Bulghur

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd in acht gelijke parten. Laat het hart eraan zitten, besprenkel de parten met citroensap en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper de knoflook en snijd de ui in partjes. Verdeel de helft van de knoflook samen met de ui, de rozijnen, dille en oregano over de koolparten. Rooster de rode kool in 30 minuten gaar in de oven. Bereid ondertussen de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking, breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Hak de peterselie fijn. Roer de helft met de rest van de knoflook door de sojayoghurt. Verdeel de bulghur over de borden en schep op ieder bord twee parten kool met de rozijnen, ui en kruiden. Bestrooi met peterselie en serveer met de yoghurtsaus.

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt

200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons

Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio ;- Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen.In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!