2020-41

Morgenlicht

Nevel/mist, ochtendrood of morgenbui…elke morgen is nu anders.

Voor de regen uit is op maandag de triticale wintererwt gezaaid door Roel op het perceel waar de vroege en zomerprei is groot geworden; volgend jaar volgen hier de winterkolen op een mooie ingewerkte groenbemester ;-) Ook zijn al twee pakkethoeveelheden binnen gehaald door Reni: andijvie en palmkool.

Op dinsdag ‘en grouppe’ eerst de reeds gelichte (met de schudlichter losgetrild) peen binnengehaald - een modderige bedoeling na de regen van maandagnamiddag en nacht. Daarna is in de beschutting van de schuur een hele oogstkar vol sperciebonen geplukt….en rara wie wist de juiste hoeveelheid kg’s te raden: vrijwilligster Elisabeth!! Extra leuk om nog zo laat een lichting sperziebonen als vulling van het pakket te hebben - eet er lekker van.

Ook onze kantine is verder opgeknapt - mooie houten berkentriplex platen sieren nu het plafond, een deel is reeds van olie voorzien als beschermlaag.

- Reni -

sperciebonenpluk - andijvie op het veld - preiveld - op de trekker naar het kolenveld

Pakket inhoud

Deze week
groente Peen, Palmkool, Spercieboon!, Andijvie, Sla-mix, Knolvenkel
mand volSpercieboon!, Sla-mix, Knolvenkel, Broccoli, Pastinaak, Gele biet, Paksoi, Paprika punt
fruitAppel nr 251, Mango, Peer Concorde
Verwacht
groente Spitskool, Pastinaak, Prei, Champignons kastanje, Paprika rood/zuurkool zakje ??, Veldslamix??
mand volVeldslamix??, Paprika rood, Groenselderij, Koolrabi, Eringii (koningsoesterzwam), Prei, Peen
fruitAppel Santana, Satsuma mandarijn, Banaan

Kool-quinoaburger

150 gr quinoa; 400 gr boerenkool of palmkool (effectief, dus van de nerf getrokken); 1 fikse ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, geperst; beetje tijm; 2 a 3 eieren; 2 eetl bloem; 2 eetl havervlokken of havermout; peper en zout; boter om te bakken (ghee)

Kook de quinoa volgens de instructies op het pak. Meestal 2 x hoeveelheid water toevoegen (n volume, niet gewicht). Kook in pakweg een kwartier met het deksel op de pan gaar – als het goed is, is het water opgenomen. Zo niet, restant afgieten of zonder deksel al roerend laten verdampen. Laat afkoelen.

Zet een ruime pan met water op om de kool te blancheren. Zet meteen een bak koud water klaar. De kool heeft u al van de nerf getrokken en drie keer gewassen – een stelregel die op Wageningen UR wordt of werd gehanteerd: ‘drie keer wassen is schoon’. Als het water kookt de kool in de pan een heel kort doorkoken. Dan de kool eruit scheppen en in het koude water snel terugkoelen (anders gaart het door). Kool uit het koude water nemen en goed uitknijpen. De ballen kunnen makkelijk fijngesneden worden.

In een koekenpan wat boter de ui glazig smoren en dan de fijngehakte kool erbij doen. Roerbak gedurende een minuut of tien. Tegen het einde de knoflook er even door roeren. Laat afkoelen.

Meng in een kom de quinoa, koolmengsel, bloem, haver, tijm en eieren. Voeg rijkelijk peper en matig zout toe. Maak er mooie burgers van. (Als het te nat is, nog wat bloem toevoegen.)

in de olie zetten van het plafond 😊 - steigerpret - betimmering kantine

Groentetaart met palmkool, ricotta en kikkererwten

Voor het kruimeldeeg 180 gr tarwebloem - 100 gr kikkerwtenmeel - 150 gr roomboter - 1 ei - 1 theel zout - snuf suiker - ⅔ eetl koude melk

Voor de vulling 900 gr cavolo nero / palmkool bos bladeren - 300 gr ricotta - 80 gr kikkererwten (gekookte) - 60 gr Parmezaanse kaas vers geraspt - 1 theel harissa - 3 eieren - 2 takjes rozemarijn - 1 teen knoflook - olijfolie extra vierge - peper & zout - wat fijngemalen mediterrane kruiden

De avond tevoren zet je een hoeveelheid droge kikkererwten in een schaal om te weken. (Wij doen altijd meer dan nodig, de rest gebruiken we de volgende dagen.) De volgende ochtend de kikkererwten een uurtje koken en dan afgieten en uit laten lekken.

Kruimeldeeg maken Doe het kikkererwtenmeel en de bloem door een zeef in een kom en meng goed. Doe suiker, zout en ei erop. Snipper de koude boter erover en meng met de vingertoppen tot een kruimelig deeg.Doe de melk erbij; kneed tot het een soepel deeg is. Wikkel in folie en leg minstens een uur in de koelkast.

Vulling

Verwarm in een stevige pan wat olijfolie en fruit de teen knoflook. Voeg de uitgelekte kikkererwten en een takje rozemarijn toe. Laat ongeveer tien minuten op zeer laag vuur – of vuur uit – op smaak komen.

Breng op smaak met peper uit de molen en zout en wat van de fijne kruiden. Verwijder zowel de knoflook als de rozemarijn. Oftewel: we hebben wat smaakvolle olie.

Trek het koolblad van de ribben (de ribben doen we weg, naar de varkens of composthoop). Was het blad.

Stoof het blad – dus met aanhangend water – met in de op smaak gemaakte olijfolie de pan op zeer laag vuur met het deksel erop tot het blad zacht is.

Breng op smaak met peper en zout. Laat het afkoelen en hak het betrekkelijk fijn – het moet geen puree worden.

Taart maken

Haal het kruimeldeeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op het aanrecht en strooi bloem over de deegroller. Rol het deeg met lichte bewegingen uit. Draai de plak regelmatig om te voorkomen dat het gaat plakken. Ga zo door tot je een cirkel krijgt die 5 à 7 cm groter is dan de omtrek van de bakvorm. Vet de bakvorm in met boter en bestuif het met bloem. Verwarm de oven voor op 180° C

Rol het deeg rond de deegroller en leg het in de vorm. Zorg ervoor dat de randen goed vast staan, snijd het overtollige deeg weg. Zet ongeveer twintig minuten in de koelkast. Eerst even blind bakken om straks opbollen te voorkomen: prik gaatjes in de bodem van het deeg. Leg er een vel bakpapier op en daarop enig gewicht. Wij gebruiken zgn bakbonen, bolletjes klei/aardewerk. (Droge - echte - bonen of rijst kan ook.) Bak ongeveer 18 minuten. Verwijder dan de bakbonen en het bakpapier. Bak nog een minuut of vijf door op 170° C. Meng in een kom de ricotta met de palmkool, kaas, harissa, kruiden, eieren en een deel van de gekookte kikkererwten. Meng goed.

Haal de taartvorm uit de oven. Vul het met de palmkoolmassa, leg rest van de kikkererwten erop zodat ze een beetje in de vulling zinken. Bak het geheel nog een kwartier tot een half uur op 180°C (even in de gaten houden: de vulling moet stevig worden en een beetje bruin van boven). Haal uit de oven en laat afkoelen.