2020-42

Herfst = paddestoelen!

Nevel/mist, ochtendrood of morgenbui…elke morgen is nu anders.

Overal op het land komen de paddestoelen boven. Het is vochtig, mistig & nevelig op zijn tijd. Het is tevens de tijd om de bewaaroogsten binnen te halen. Na de aardappelen en pompoenen - die we graag bij droog nazomerweer binnenhalen - is het nu de tijd voor het brede scala aan kolen, bieten, peen en als afsluiter de knolselderij.

En dat betekent actie - het is namelijk niet alleen snijden en in oogstkisten stoppen, maar veelal snijden en dan gooien & vangen en daarmee kuubkisten met bewaaroogst volstapelen. We blijven er warm bij…veelal overigens wel met een extra laagje aan van oogstbroek en overjas (tegen de wind en vocht) en ook de eerste mutsen zijn al op geweest.

Herfst betekent ook dat de walnotenboom zijn walnoten laat vallen - deze staat op de rand van ons bedrijf, vanaf de weg goed te zien. De herfst is de periode dat we altijd dit plekje opzoeken, Roel heeft samen met Mira en Ise volop geraapt en er zijn vervolgens nog de nodige rekensommen op losgelaten om te schatten hoeveel ze er geraapt hebben/hoeveel er in een krat zitten. Nog even drogen en dan krijgen de fruitpakketten een portie om van mee te genieten!

De herfst en winterpakketten maken dat er nu in afwisseling een varia aan pompoenen en kolen in de pakketten voorbij komen. Deze telen wij gedurende het seizoen om vervolgens vers vanaf het land te oogsten of uit bewaarcel of koelcel te voorschijn te halen. Zij brengen de zomerzon in de donkere dagen op tafel. Zo blijft de inhoud van het pakket grotendeels van eigen tuin en uit de regio. Daarbij stellen wij het pakket uiteraard gevarieerd samen met ook blad, knol/wortelgewas of groente van collega uit de polder en maken we uitstapjes naar groenten die in zuidelijker landen van Europa wel nog groot worden op de volle grond zoals bleekselderij, knolvenkel en courgette...

Sinds enkele weken pronkt de vernieuwe mandvol (€ 15) in het assortiment. Er zitten 7 tot 8 verschillende groente in. De porties zijn wat kleiner en de inhoud wijkt af van de combi, groente en groente royaal pakketten. Mocht daar een keer iets tussen zitten wat niet bij je past, of even te veel is, kun je kijken of de mandvol die week een oplossing is!

Dat kun je zelf aanpassen met de link die wekelijks bij de meelever zit. Veel van jullie weten die weg inmiddels te vinden. Wanneer je op de link drukt ga je naar onze website (pakket.hoogekamp.nl) en verschijnt een persoonlijk formulier zoals hieronder. Daarin kun je dan een '0' achter het pakket zetten wat je die week niet wilt. En je zet een '1' achter de mandvol. Vervolgens druk je op de knop bestel.

Daarna volgt nog de vraag om te bevestigen. Dat ziet er uit als hieronder. Na indrukken van de knop "Druk hier om te bevestigen" is de wijziging definitief. De andere knop brengt je terug naar het formulier.

Dit werkt ook wanneer je een keer extra uien, aardappelen of fruit wilt. De prijzen staan er altijd bij.

De wekelijkse afhandeling van van de pakketmutaties op de maandag gaat gewoon door. Wijzigingen van je abonnement en allerlei andere vragen pakken wij dan op.

- Reni - en een beetje - Saco -

‘blij in de prei’ en kolen vangen

Pakket inhoud

Deze week
groenteSpitskool (HK), Pastinaak, Prei (HK), Champignons kastanje, Veldslamix (HK)
mand volVeldslamix (HK), Groenselderij (HK), Koolrabi (HK), Eringii (koningsoesterzwam), Prei (HK), Peen (HK), Paprika rood
fruitAppel Santana, Satsuma mandarijn, Banaan
Verwacht
groenteBoerenkool (HK), Witlof (NL), Knolselderij (HK), Pompoen oranje (HK), Zuurkool (NL), Salie takje (HK)
mand volWitlof (NL), Salie takje (HK), Sanguigno boon (HK), Romanesco bloemkool (HK), Tricolore biet (HK), Trostomaat (NL), Sla mix (HK)
fruitAppel nr 251 (NL), Peer (Concorde) (NL), Mandarijn Satsuma (IT)

Gestoomde prei met pijnboompitjes

2 à 3 preistengels - groentebouillon - scheutje witte wijn - verse kruiden - pijnboompitten - geraspte parmezaanse kaas

Kook de quinoa volgens de instructies op het pak. Bak dunne preiringen in een beetje olie goudbruin. Voeg zoveel groentebouillon en witte wijn toe dat de prei net onder staat. Laat het geheel koken tot de prei zacht is, en voeg daarna lekker veel verse kruiden toe. Bestrooi de prei met geroosterde pijnboompitten en geraspte parmezaanse kaas. Eet lekkerrr!

bloemenpracht - kiemende ‘maïsborstel’ - walnotenoogst

Atjar van spitskool (voor 5 potten van 300 gram)

2 spitskolen - 2 rode uien - 3 flinke zomerwortelen - 1 theelepel zout - 1,2 liter water - 1 liter blanke azijn - 250 gram suiker - naar smaak 1 cayennepeper

Wanneer de spitskool teveel voor 1 week hier een recept om deze te verwerken voor een lekker bijgerecht voor bijvoorbeeld winterse stamppotten!

Snijd de spitskool in reepjes, de uien in dunne kwart ringetjes en rasp de wortelen grof. Breng azijn, water, suiker en zout in een flinke pan aan de kook. Eventueel kun je een fijngesneden cayennepeper toevoegen, zelf vind ik het juist wel fijn om een niet-hete atjar te hebben, juist als frisse tegenhanger bij een flink gepeperde nasi bijvoorbeeld. Als het mengsel kookt voeg je de groenten toe, breng weer aan de kook en laat dan maximaal 5 minuten doorkoken (de groenten blijven dan lekker knapperig).

Doe de kokendhete atjar in hete, met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Bedenk dat door de toevoeging van het water deze atjar in principe niet zuur genoeg is om heel lang te bewaren. Als de potten goed vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar, maar potten die niet vacuüm zijn moet je in de koelkast bewaren en dan is de atjar zeker nog een aantal weken prima houdbaar.

Risotto van parelspelt of gort met (kastanje) champignons en prei

250 gr kastanjechampignons - 250 gr parelspelt of gort - 2 eetlepels olijfolie - 2 dl witte wijn - 3 dl bouillon - bosje verse of eetl gedroogde tijm - 1 tot 2 dikke prei, doormidden en in plakken - 100 gr geraspte kaas (of iets anders hartigs) - balsamico azijn -peper en zout naar smaak - 2 eetl gehakte peterselie

Bak de champignons in de olie tot ze geslonken zijn, voeg dan de prei toe. Bak tot de prei zacht is en voeg de parelspelt of gort tote. Bak het geheel enkele minuten en blus af met de witte wijn. Laat alles enkele minuten koken en voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng weer aan de kook en laat het 15 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout. Doe de pan 1 uur in de Ecostoof/hooikist of stop onder het dekbed. Sprenkel er wat balaamico azijn over en serveer met gehakte peterselie.