2020-43

Stralend kasdek

Zon, wind en regen…herfstkleuren.

Roel heeft voor de weeromslag volop tijd en energie gestoken om de buitenkant van de kas weer stralend schoon te krijgen. En dat is gelukt. Nu is de binnenkant nog aan de beurt. Met een speciaal kasschoonmaakmiddel (biologische afbreekbaar) wordt het glas ingespoten en vervolgens met de hogedrukreiniger gespoeld. Een klus die we eens keer in de drie jaar zo grondig doen, tussentijds maken we de zijkanten die veelal het meest vuil worden door stuifmeel en algengroei schoon met schoonmaakazijn. Nu dus het geheel extra stralend schoon.

Deze week ook schoffelwerk: alle veldsla (vollegrond) en de sla-soorten van de kas (die nu nog buiten staan, veldsla - winterpostelein - slasoorten voor de slamix) zijn voor de regen uit geschoffeld. Met mooi resultaat.

Verder oogstwerkzaamheden en het testen van de nieuwe regenkielen ;-) geen ritsen meer bij deze variant, fijn omdat deze veelal vollopen met zand en daarmee vroegtijdig slijten!

Door kwaliteitsproblemen in de witlofteelt kon onze teler onverhoopt toch niet de beplande witlof leveren. Over twee weken proberen opnieuw de opening van het seizoen voor deze groente. Nu als vervanging chioggiabiet van eigen erf.

Met daarbij nu een maatje groter aan oranje pompoen. Bijgevoegd een heerlijk ovengerecht - net even anders en voor een soep!

- Reni -

machinaal schoffelen in de veldsla - knolselderij los schoffelen - spoel’lijn’ - kuubskisten stapels in de bewaarkoeling

Pakket inhoud

Deze week
groenteBoerenkool (HK), Witlof (helaas niet leverbaar), Knolselderij (HK), Pompoen oranje (HK), Zuurkool (NL), Salie takje (HK), Chioggia biet (HK als vervanging)
mand volWitlof (helaas niet leverbaar), Salie takje (HK), Sanguigno boon (HK), Romanesco bloemkool (HK), Tricolore biet (HK), Trostomaat (NL), Sla mix (HK)
fruitAppel nr 251 (NL), Peer (Concorde) (NL), Mandarijn Satsuma (IT)
Verwacht
groenteChinese kool (HK), Wortelpeterselie (NL), Peen (HK), Romansco (HK), Paprika rood (NL), Veldsla(mix) ??
mand volVeldsla(mix) ??, Savooie kool (HK), Courgette (ES), Pompoen butternut (HK), Bospeen (HK), Groenselderij (HK), Spinazie (HK)
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Kakifruit (ES)

Flammkuchen mer chioggia bietjes en tijm

De bietjes zorgen niet alleen voor een geweldige smaak, het ziet er ook fantastisch uit.

250 gr pizzadeeg- 150 g geitenkaas naturel - 200 gr crème fraiche - 2 el bietensap - 4 takjes tijm - 500 gr chioggia bietjes - 1 citroen - 1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak pizzadeeg en rol het deeg met het bakpapier uit op de bakplaat. Verdeel de geitenkaas in stukjes. Meng de crème fraîche met de geitenkaas en het bietensap. Verdeel over het deeg. Haal de blaadjes tijm van de takjes en verdeel over de crème fraîche. Bak de flammkuchen in 15 min. gaar in de oven. Schil ondertussen de bietjes en schaaf in zo dun mogelijke plakjes. Blancheer de plakjes biet 1 minuut in kokend water en spoel af onder koud water in een vergiet. Laat heel goed uitlekken.Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de bietjes en de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de bietjes erover. Combinatietip: Lekker met een groene salade.

stralend schoon kasdak

Geroosterde gemberbietjes

500 gram kleine bietjes - 500 gram worteltjes - 3 cm verse gember, geschild - 60 milliliter olijfolie - sap en zeste van 1 citroen - 100 milliliter gembersiroop - 1 theelepel korianderpoeder - zeezout - versgemalen peper - 4 teentjes knoflook, doormidden gesneden - (gemengde sla met bietenblad)

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Maak de bietjes schoon en snijd ze in helften of kwarten. Snijd eventueel de wortels doormidden. Snijd de gember in dunne plakjes. Meng in een 
kommetje de olie met de citroenzeste, de 
gembersiroop, koriander, peper, knoflook en het zout. Leg de bietjes, wortels en gember op een bakplaat en giet er het oliemengsel over. Schep goed door. Bak ca. 35 minuten in het midden van de oven gaar. Schep er eventueel vlak voor het serveren de sla doorheen.

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.