2020-45

Rijp en (verbouw) vorderingen

Van wind, regen en warme temperaturen naar helder blauw en koude met berijpt gras en gewas…

voor de koude nacht van woensdag op donderdag is de laatste knolvenkel geoogst; deze verdraagd de koude minder goed - nu een koeling die ruikt naar een zweem anijs/venkel ;-)

Deze week nog een groentepakket vol van eigen tuin - met voor de basis en roaalpakketten een ‘toefje’ rode boerenkool. Als toevoeging van kleur in de pakketkist én voor de maaltijd. Even kort aanwokken/bakken (dan blijft de kleur grotendeels behouden) om vervolgens een ovenschotel, salade of gerecht op het bord op te sieren met 'kleurrijke bite’. Idee en tip van stagiaire Mechteld - voilà eet er lekker van!

Deze week de afronding van het schoonmaken van de kas met spuitlans en hogedrukreiniger. Nu is deze klaar om te verrollen na zijn winterplek. Nu staat de veldsla, winterpostelein en jonge slamix nog buiten - eind van deze week mag deze de bescherming tegen wind, regen en koude genieten van de kas, me de warmte van zonnestralen tevens versterkt.

Ook op het erf is er letterlijk aan de weg ‘getimmerd' - de oude werkschuur is nu net nieuw. Met al een vervangen dak einde zomer nu ook de voorkant van de schuur vernieuwd met nieuw hout en winddicht gemaakt met folie. De werkruimten op het erf worden zo steeds aangenamer - warmer in de winter; koeler in de zomer! Fijn voor zowel het tuinteam als de groente…

Op verzoek van oa vrijwilliger Elisabeth is de aanduiding van herkomst van de inhoud van de pakketten weer terug. Deze betreft het land van herkomst met HK als aanduiding van eigen tuin: de Hooge Kamp.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groenteWitte kool (HK), (Lange) rode biet (HK), Prei (HK), Butternut pompoen (HK), Snijboon (NL)
mand volSnijboon (NL), Rode kool (HK), Kleurenpeen (NL), Gele paprika (NL), Romanesco bloemkool (HK), Knolvenkel (HK), Raddichio sla (HK), Sla mix/veldsla
fruitAppel Santana (NL), Banaan (PE), Clementines (ES)
Verwacht
groenteSavooie kool (HK), Witlof (NL), Peen (HK), Pompoen Green tangerine (HK), Tomaat Tros (NL)
mand volPompoen oranje (NL), Russische bladkool (HK), Spruiten (HK), Stoofappel Zoete Ermgard (NL), Koolraap (NL), Lange rode biet (HK), Little gem (NL), Veldsla (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Fruit 3 ?
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Bietentaart met aardappel en walnoten

Betrekkelijk eenvoudige, basic taart met bieten en die met allerlei kruiden en noten mooi op smaak gebracht kan worden. Wij gebruikten salie.

400 gr biet, gekookt en in kleine blokjes - 300 gr aardappels (ietwat kruimige) - 2 eieren - 100-150 gr walnoten (uit de dop) - 2 st grote uien, gesnipperd - ca 8 blaadjes salie, fijngesneden - peper & zout - scheut olijfolie - Parmezaanse kaas, geraspt - bladerdeeg (groot vel of 4 kleinere) - wat melk of crème fraîche

Kook de aardappelen, giet af en stamp ze. Maak er puree van met de eieren en evt. wat melk (of, zoals wij, een paar lepels crème fraîche, die we nog over hadden). Bak de gesnipperde ui in wat olijfolie glazig. Wij knepen de walnoten met onze handen kleiner (nog steeds wel behoorlijke stukken) en deden dat erbij. Door het meebakken wordt het arome een beetje aroma losgemaakt. Bekleed bodem en rand van de springvorm met het bladerdeeg, prik in de bodem en bak 10-20 minuten leeg (blind) voor in een oven op 2000 C (zie opmerking 1). Meng de puree, bietenbrokken, salie, ui en walnoot goed. Breng stevig op smaak met peper & zout. Vul de voorgebakken taart en bak nog eens, tja, 20 minuten. Check even. En als het al wat begint te worden, dan de kaas erover strooien en afbakken.

(Bij het blind bakken van het deeg is het handig het bladerdeeg om de bovenrand te buigen/plakken. Het komt namelijk nogal eens voor dat de rand anders inzakt. (En als het allemaal gebakken is, snijdt u hetgeen over de rand hangt er gewoon vanaf.)

Verdergaande vernieuwing werkschuur door Gertie, Martinus en Marcel - preioogst tuinteam

Butternut squash

1 butternut - 3 appels in stukjes - walnoten - ½ el bloem - 1 tl zout - 1 tl nootmuskaatpoeder - ½ kop gesmolten boter - ½ kop gele of bruine suiker

Snijd de butternut in de lengte doormidden, pel en haal de zaadjes eruit. Snijd in plakken van 1 cm dikte. Maak om en om laagjes appel en butternut (squash), en snipper de walnoten ertussendoor. Meng meel, zout, kaneel, nootmuskaat en suiker door de gesmolten boter. Roer goed, het is nogal dik. Giet het over de ovenschotel heen. Zet de schotel 75 min. in een oven op 200°C.

Witte koolsalade

300 à 500 g witte kool - 1 ui - 6 el olijfolie - 75 g suiker - 3 el (kruiden)azijn - 1 tl zout - 1 tl peper - 1 tl selderijzout - 1 el mosterd

De kool snijden, schaven of raspen en mengen met de ui.

Meng ook de rest van de ingrediënten en warm ze op in een pannetje tot het kookpunt of tot de suiker is opgelost. Het selderijzout is het geheim achter dit recept. Het in huis halen van dit kruiden-goedje verzekert een overheerlijke salade !

Giet dit mengsel over de kool + ui en roer goed om. Laat de salade een nachtje staan om op smaak te laten komen. Garneer met verse bieslook en peterselie. Eet smakelijk !

Roomkool met kummel

1 witte kool - 1 ui, gesn. - ½ dl slagroom of sojacuisine – ½ el -Kummelzaad - boter of olie om in te bakken peper en (kruiden)zout

Kool in reepjes snijden. Ui fruiten in hete boter of olie. Kool en kummel toevoegen en goed omscheppen. Scheutje water toevoegen en de reepjes zachtjes gaarstoven. Room erdoor roeren en even laten inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met aardappelen, een (vegetarische)burger en een salade.