2020-46

Kas op z’n stek

Er heeft weer een verhuizing plaats gevonden van 500 m2 schoon glas!

Afgelopen donderdag hebben Sven en stagiaire Tammo de eerste voorbereidingen gedaan: leidingen loskoppelen, goten afkoppelen, schotten omhoog, remmen eraf…

Roel heeft vervolgens het stokje overgepakt en heeft de trekker met de lier met elektromotor voorgereden en de kabel afgerold en bevestigd. Het rollen zelf ging voorspoedig met slechts 1x een wieltje die van de rails (niet overal even recht meer ;-) ) was afgelopen, welke met behulp van een klein potkrikje weer op de plaats werd gekregen. Dit keer een kleine verhuizing - slechts 1 kaslengte van 35 meter en en 15 poeren verder; roltijd 45 minuten.

Inmiddels zijn door de warmte (tevens opwarmen van de grond) en beschutting de wintersla gewassen volop aan de groei!

Deze dinsdag hadden we het genoegen om vrijwilliger Henk nog een keer hier op erf & tuin te hebben, een laatste keer seizoen 2020 - nu start voor hem de winterrust. Ipv de voorspelde mist nam hij zonneschijn mee en menig groene kool en wortel is door zijn handen gegaan; met daarna ook nog een bijdrage aan de knolselderij oogst…en vertrok einde dag op zijn fiets die mist in. Dank Henk voor jouw bijdrage hier, ook voor de gezelligheid en de gesprekken!!

* * *

Voor de basis en royaal pakketten deze keer een nieuwe pompoensoort van de Bolster zaden in Epe; Acorn pompoen ‘Green Tangerine’. Deze een keer geroosterd in combinatie met oranje pompoen en sweet dumpling als delicata pompoen. Beide meer zetmeel of tamme kastanje achtig van structuur én zoet van smaak…maar de Green Tangarine wint het met gemak. Volgend jaar zetten we zeker meer van deze soort, zodat de marktklanten en alle pakketten ze 1 of 2 keer kunnen genieten.

Roosteren in de oven maakt dat je deze als bijgerecht ‘puur’ kunt proeven. Overigens is dit ook heerlijk met oranje of groene pompoen. De smaak intensiveert ;-)

Verwerk de pompoen tot ringen of in halve maantjes, verwijder zaad en draden en steelaanzet. Voeg twee eetlepels olijfolie, zwarte peper en (kruiden)zout toe en leg ze dan op 1 of 2 bakplaten in de oven; bij 2 bakplaten tussentijds wisselen van hoogte. Oven voorverwarmen op 180-220 graden en dan 25-35 minuten in de oven totdat het vruchtvlees beetgaar/zacht is of de onderzijden goudbruin.

Wanneer de pompoen roostert, bereidt een vinaigrette: van 1 teentje knoflook door de pers, met 1/4 theelepel zout maak je een pasta, 1,5 eetlepel limoensap met chili snippers of vers gesneden en 2 eetlepels verse koriander/ Besprenkel de geroosterde pompoen hiermee en serveer!

- Reni -

let’s roll en geslepen - de wintersla geniet nu de warmte en beschutting van de kas - de ploeg in het vet

Pakket inhoud

Deze week
groenteSavooie kool (HK), Witlof (NL), Peen (HK), Pompoen Green tangerine (HK), Tomaat Tros (NL)
mand volPompoen oranje/groen (NL), Russische bladkool (HK), Spruiten (HK), Stoofappel Zoete Ermgard (NL), Koolraap (NL), Lange rode biet (HK), Little gem (NL), Veldsla (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Navelina
Verwacht
groenteBoerenkool (HK), Chinese kool (HK), Knolvenkel (HK), Aardpeer (NL), Champignons kastanje (NL), Veldsla (HK)
mand volRomanesco bloemkool (HK), Courgette (IT), Knolvenkel (HK), Waterkers (NL), Waspeen (NL), Krop sla rood (FR), Sla-mix (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Fruit 3 ?, Kiwi (NZ)
(HK): herkomst de Hooge Kamp