2020-47

Triticale wintererwt

Het herfstzonnetje en de droge omstandigheden maakte dat het halverwege de week een goed moment was om de groenbemester triviale wintererwt te schoffelen. Roel heeft zijn best gedaan voor een inkijkje met foto's

De groenbemester staan mooi op rijtjes, en geeft al een mooie bedekking van de grond…het gewas gaat vanaf maart goed aan de groei. Een mooie voorteelt voor de teelt van de winterkolen in seizoen 2021/22; de graansoort triticale die de grond mooi doorwortelt en de wintererwt als vlinderbloemige die stikstof uit de lucht kan binden en opslaan. Bij klepelen en onderwerken van het gewas voedt het organisch materiaal het bodemleven en komen de voedingsstoffen daarna geleidelijk vrij voor het plantenleven ;-)

Daarnaast halen we ook een schoffeltje door de kas - het groeit er hier op los - gewas en kruid ;-)

Voor jullie in het pakket een laatste venkelknolltje van eigen tuin - desgewenst met een of twee knolletjes aardpeer te verwerken tot een herfstsalade (zie recept onder - de venkel kan dan de stengels bleekselderij vervangen) met de eerste veldsla uit eigen kas. Ook wellicht een onbekende groente in de vorm van aardperen, daarom voor jullie een trio aan recepten toegevoegd.

- Reni -

schoffelen van de groenbemester triticale wintererwt

Pakket inhoud

Deze week
groenteBoerenkool (HK), Chinese kool (HK), Knolvenkel (HK), Aardpeer (NL), Champignons kastanje (NL), Veldsla (HK), Spinazie grof (IT)
mand volRomanesco bloemkool (HK), Courgette (IT), Knolvenkel (HK), Waterkers (NL), Waspeen (NL), Krop sla rood (FR), Sla-mix (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Kakifruit (ES)
Verwacht
groente Prei (HK), Witlof (NL), Pastinaak (NL), Pompoen oranje royaal (HK), Veldsla (HK), Pompoen oranje cadeau (HK)
mand volPompoen oranje cadeau (HK), Savooie kool (HK), Groenselderij (NL), Spinazie (IT), Paprika rood (NL), Butternut pompoen (HK), Suckerhut klein (HK), Wintermix (HK), Waspeen (HK)
fruitAppel Topaz (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Aardpeer

Topinamboer, Aardperen of jerusalem-artisjok. Drie namen voor hetzelfde grillige knolletje. Het binnenste heeft een lichtzoete, nootachtige smaak die doet denken aan artisjok. Aardperen doen het goed in de soep, gratins of een puree. De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt knoestjes eraf snijden is voldoende.En voor de beeldvorming: aardpeer is een klein bloemige zonnebloem­soort die in de grond winterharde grillige (soms langwerpige) knollen vormt. Een trio aan recepten voor jullie: voor soep - geroosterd uit de oven - rauw in de salade. Bon appetit!

Romige topinamboer soep

3 eetl boter - 5 sjalotten, in dunne plakjes gesneden - 3 stengels bleekselderij, fijn gesneden - 400 g aardpeer, geschild en stukjes gesneden - 1.5 liter (gevogelte) bouillon - 250 ml room - 250 g shiitake, in reepjes gesneden - 1 eetl extra vergine olijfolie - 3 eetl verse peterselie, fijngehakt

Verhit 2 el. boter in een soeppan en fruit de sjalot 5 min. op middelmatig hoog vuur aan. Voeg de bleekselderij en aardpeer toe en bak dit samen nog enkele minuten. Roer de bouillon erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, en kook de soep op laag vuur in ca 30 minuten gaar. Voeg de room toe, kook de soep nog 10 min. door. Pureer met de staafmixer fijn. Voeg eventueel nog een beetje water toe als de soep te dik is. En proef te soep en voeg eventueel zout en peper toe. Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de shiitake in ca 5 min. gaar. Voeg zout en peper toe. Breng de soep opnieuw aan de kook, schep de soep in vier warme kommen, verdeel de shii take paddenstoelen en peterselie en druppel in iedere kom een beetje olijfolie en serveer direct. Tip: Vervang de olijfolie door hazelnotenolie of nog lekkerder: Truffelolie. Pas op, want truffelolie is heel sterk van smaak. Onthoud meer is minder, een paar druppeltjes is echt genoeg om het te proeven. Bewaar truffelolie altijd op een donkere plaats.

Geroosterde Aardpeer met Feta-Knoflookdip (vega)

De aardpeer is een groente die zich prima leent voor het roosteren in de oven. Door agave toe te voegen karamelliseert de aardpeer een beetje en dat is superlekker in combinatie met de pittige feta en gepofte knoflook.

1 kilo aardperen - 1 bol knoflook - ½ bosje tijm - 1 eetl agave - 1 eetl olijfolie - 100 g feta - 100 g Griekse Yoghurt - ½ bosje munt - zout, peper en olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardperen en maak ze goed droog. Halveer de kleine aardpeertjes en snijd de grotere in vieren. Spreid ze uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Halveer de knoflookbol over de breedte en leg met de snijkanten naar onderen tussen de aardperen op de bakplaat. Besprenkel met de tijm, agave en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Hussel de aardperen een beetje om. Rooster de aardperen in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Schep ze halverwege om. Prak voor de fetadip de feta fijn en meng met de griekse yoghurt. Hak de munt fijn en meng erdoor. Breng op smaak met wat zwarte peper. Serveer de geroosterde aardperen met de fetadip. Bestrooi ze eventueel voor het serveren met wat extra feta en munt.

Herfstsalade met aardperen

In salades kunnen aardperen ook rauw gegeten worden. Dat kan alleen met net geoogste, stevige crèmekleurige knolletjes, wat ook voor de knollen in het pakket geldt. Als garnering van een bladsalade kunnen ze ook kort opgebakken worden in schijfjes - dat wordt de smaak meer nootachtig ;-)

1 sjalot, fijngesnipperd - sap van 1/2 sinaasappel - 500 gram jonge aardperen - 3 stengels bleekselderij uit het hart van de stronk - 5 eetl grof gehakte - bladpeterselie - 4 eetl olijfolie extra vergine - 2 eetl grof gehakte walnoten - 4 gedroogde vijgen, in reepjes

Laat de sjalot in een slakom 5 minuten marineren in het sinaasappelsap. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Pluk de gele blaadjes van de bleekselderij en snijd de stengels in dunne plakjes. Schep de aardperen, bleekselderij, peterselie en olie door de sjalot. Meng alles goed. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Strooi de walnoten en vijgen over de salade. Extra lekker met plakjes bressaola of gerookte eendenborst. Tip: Zijn de knolletjes thuis toch wat zacht geworden, dan knappen ze weer op van een halfuurtje in een kom ijswater.

Voortgaande verbouwing - verbrede schuifdeur achterzijde schuur

Venkel-spinazie-quiche (bron: Mergenmetz)

2 st ui, gesnipperd - 2 tenen knoflook, geperst (kwartier voordat het de pan in gaat) - olijfolie of ghee - 1 st stevige knolvenkel -300 gr spinazie-/snijbiet-/nieuwzeelandse spinazie-blad (schoon aan de haak, dus zonder stelen bij de snijbiet) - 1 eetl marjoraan of oregano - 250 gr zachte geitenkaas (dus als smeerworst zo zacht) - 4 st eieren - peper uit de molen - deeg voor quiche of een lap bladerdeeg

Verwarm de oven voor voor het bakken van de quiche of taart. De spinazie in stukken scheuren of snijden. Het komt in de quiche of taart, dus al te grote lappen is niet erg praktisch. De knolvenkel in pakweg 1 x 1 cm stukken snijden. Verhit in een stevige pan (kasserol) een scheut olie of een eetlepel ghee. Smoor de ui glazig. Doe de knolvenkel erbij en onder af en toe omscheppen deze bijna gaar stoven. Dan de spinazie erbij, schep bij herhaling goed om. Doe de oregano of marjoraan erdoor. Stoof tot het blad van de spinazie zacht is. Vuur uit. Schep het over in een zeef om uit te laten lekken en af te koelen. Druk er evt met een lepel op om wat vocht eruit te laten lopen. In een de vier eieren met een fikse dosis peper uit de molen al even met een garde of mixer loskloppen. Doe de zachte geitenkaas er in brokken door. Mix de geitenkaas kapot – er mogen best wel wat stukken kaas in blijven, als ket maar geen grote klompen zijn. (Hier is een gewone keukenmixer erg handig voor. Dus geen staafmixer of keukenmachine, die maken het echt fijn.) Doe het afgekoelde groentenmengsel door de ei-geitenkaasmassa. En dan heb je weer een nieuwe massa. Bekleed de bakvorm met het deeg (zie opmerkingen). Bak even blind voor. Dus wat sneden in de bodem maken en pakweg 10 minuten of minder in de hete oven zetten. Brengt het mengsel over in de vorm, strijk glad en zet een twintig minuten of langer in de oven. Als de bovenkant begint te bruinen en de vulling stevig is, is het klaar. (Een naald erin steken mag ook, die mag niet nat terugkomen.

Noot: Wij werken vaak met een grote lap bladerdeeg. Enkele kleine vellen aan elkaar plakken kan ook. En anders maak je het deeg voor hartige taart.

Griekse Koolpakketjes uit de oven (vega) (bron: Hofwebwinkel)

Een Grieks gerecht met een Hofweb twist. De Chinese koolbladeren zijn mooi lang en lekker soepel, perfect dus voor een gerecht met kool-rolletjes. Door de rijst te koken in de tomatenblokjes wordt deze smeuïg en hartig. Heb je iets minder de tijd? Snijd de Chinese kool dan in reepjes en roerbak mee met de spinazie en serveer het mengsel in een kom met de feta erover.

2 koppen zilvervliesrijst - 1 blik tomatenblokjes - 1 witte ui - 2 tenen Knoflook - 1 rode paprika - 300 g spinazie - 1 eetl komijn - 1 bosje oregano (of 1 tl gedroogde) - 1 blik linzen - 4 eetl olijventappenade - 1 Chinese kool - 100 g feta - peterselie

Bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar laat 200 ml van het water weg en voeg 1 blik tomatenblokjes toe. Snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Snijd de spinazie kleiner. Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook met de komijnpoeder op middelhoog vuur aan. Voeg de paprika en spinazie toe en bak 3 minuten mee. Haal de blaadjes van de oregano en voeg toe aan het mengsel. Houd een deel apart voor de garnering. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de gebakken groenten met de in tomatensaus gekookte rijst, de linzen en de olijventappenade. Breng op smaak met peper en zout. Haal de bladeren van de Chinese kool en was ze. Verwijder eventueel de harde kern in het onderste deel van het blad. Schep de vulling in de bladeren en rol ze op. Leg in een ovenschaal. Verkruimel de feta over de bladeren en besprenkel met wat olijfolie. Bak de ovenschaal nog 20 minuten in de oven. Maak af met grofgehakte peterselie.