2020-50

Boerenkool en rijp

'Duizend sterren blinken in de donk’re nacht
Duizend vlokken zinken op de aarde zacht

Boven duizend sterren stralen licht en ver
sneeuwwit op de aarde glanst het als een ster.’

Sneeuw hebben we nog niet gehad, maar met de koude heldere nachten kunnen we menig ochtend genieten van een witte, berijpte wereld. De koude weeromslag versterkt het gevoel van de adventstijd met al het 2e kaarsje aan, de donkere dagen tot de midwinterzonnewende en de naderende feestdagen. Als de zon tevoorschijn komt, wordt de wereld weer groen zoals op dinsdagmiddag bij de boerenkool oogst. Andere dagen maakt de mist dat de wereld wit en grijs blijft en de avondschemering extra vroeg inzet.

De nachtvorst en voorspelde regen van zondagnamiddag maakte dat wij voor een pakjesmiddag op zondag eerst samen met versterking van mijn vader nog een 1/2 bed prei ofwel een rolcontainer vol gerooid hebben. Een eerste rolcontainer vol stond al in de koeling van vrijdagmiddag. Met een tweetal koude, berijpte en mistige morgens maandag en dinsdag konden wij desondanks dinsdagmorgen in grote bezetting gelijk aan de werk met het schoonmaken van de prei in een warme schuur ;-)

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de dubbele kerstpakketten al in volle gang. Bestellingen zijn deels gehaald, maandag volgt een laatste ronde aangevuld met de biologische groothandel Odin op dinsdag; hier in de koeling en schuur staan de eerste producten al klaar.

- Reni -

prei -, boerenkool - en rijp oogst

Pakket inhoud

Deze week
groentePalmkool (HK), Spruiten (HK), Schorseneer (HK), Koolrabi (ES), Winterposteleinmix (HK), Rode paprika (ES)
mand volRode lange biet (HK), Andijvie (IT), Courgette (FR), Zoete bataat (NL), Little gem (IT), Koolrabi (ES), Winterposteleinmix (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Clementines (IT), Baby Avocado (NZ)
Deze week
groente Prei (HK), Courgette (IT)), Chinese kool (HK), Boerenkool (HK), Pompoen groen (HK), Veldsla (HK), Meiraapje (HK)
mand volVeldsla (HK), Kleurenpeen (NL), Spruiten (HK), Stoofappel Zoete Ermgard (NL), Aubergine (ES), Pompoen oranje (HK), Knolvenkel (IT), Courgette (IT))
fruitAppel Rode Pinova (NL), Gele kiwi (IT), Ananas (HK)
Verwacht
groente1 stuk Sweet dumpling pompoen (HK), 1 stuk Pompoen butternut (HK), 1 kg Rode kool (HK), 0,8 kg Knolselderij (HK), 1,5 kg Stoofpeer (NL), 1 stuk Bergamot citroen? (IT), 0,8 kg Peen rodelika (HK), 1 stuk Paprika punt (IT), 0,5 kg Witlof (NL), 1 stuk Zwamboon-verrassing met folder (NL), 0,5 kg Spruiten (HK), 1 zakje Wintermix (HK), 1 zakje Veldsla (HK)
fruit1,1 kg Appel Topaz (NL), 0,75 kg Peer Concorde (NL), 0,5 kg Clementines (ES), 0,7 kg Moro (IT), 1 bakje Baby avocado (ES), 1,1 kg Appel Rode Pinova (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Preitaart met geitenkaas

5 plakjes deeg voor hartige taart (pakje a 450 g) - 750 g prei - 2 eetlepels boter 6 zongedroogde tomaten - 2 eetlepels bloem - 200 g zachte geitenkaas (bijv. Bettinne blanc) - 3 eieren - 1/2 pakje koksroom (a 200 ml)

Neem een lage taartvorm (ca. 24 cm), ingevet. Deeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 °C. Prei schoon-maken en in ringen snijden. In braadpan boter verhitten en prei 5 min. smoren en vocht laten verdampen. Tomaten in reepjes snijden. Bloem en tomaatreepjes door prei roeren. Kaas erboven verkruimelen. Ei loskloppen met koksroom, zout en peper. Ingevette vorm bekleden met deeg. Eimengsel door prei roeren. Preimengsel in vorm scheppen en in midden van oven in 30 min. goudbruin bakken.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Roergebakken Chinese kool met wortel en walnoten

1 Chinese kool, gesneden - 1 wortel, grof geraspt - 1 knoflookteentje, gesnipperd - 500 g gepelde walnoten, grof gehakt - 3 el zonnebloemolie - 2 tl vers geraspte gemberwortel -4 el ketjap manis - 0,5 dl slagroom - zout en peper

Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3'. Roer de ketjap, slagroom en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3' tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de gehakte walnoten erdoor.

Pittige pompoenburgers

500 gr pompoen - 50 gr hazelnoten - 5 snee volkoren brood - 1 el curry­pasta - fijngehakte koriander/ peterselie - 2 eieren, losgeklopt - 3 el olie

Halveer de pompoen, verwijder de pitten en verdeel in schijven. Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe in een kom. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur en hak ze daarna fijn (keukenmachine/vijzel). Voeg het brood verkruimeld toe en roer de currypasta, 1 tl zout en de koriander erdoor. Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe. Meng alles en kneed het goed. Laat het pompoenmengsel in de koelkast 30 min. rusten. Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 min gaar, keer de burgers regelmatig. Lekker op een broodje, met rode ui ringen en sla of met roergebakken prei en meergranen­rijst.

Pompoenrozetjes

300 gr aardappelen - 300 gr oranje pompoen - zout - 1 ei - 20 gr boter

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Was de pompoen, haal de pitten eruit en snijd deze eveneens in stukken. De schil kan worden meegekookt [niet gave stukjes wegsnijden]. Kook de aardappelen in 20 min. in water met wat zout gaar. Voeg na 10 min. de stukjes pompoen toe. Giet ze goed af en pureer ze. Meng het ei en de boter erdoor. Voeg naar smaak evt. nog wat zout toe. Laat de puree afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de pompoenpuree na afkoelen in een spuitzak met een grove kartelmond. Bekleed een bakblik met vetvrij papier en spuit hierop mooie torentjes. Bak deze rozetjes ca. 10 min. in de oven goudbruin.