2020-51

Midwintertijd

Met dit schrijven - dit keer pas op donderdagmiddag - zijn alle pakketten ingepakt. Wat een variatie en vooral ook gewicht is er de afgelopen twee dagen door onze handen gegaan. Waarvan zelfs nog een heel groot deel van eigen tuin, uit onze bewaarkoeling of uit eigen kas. Het resultaat is een goed gevulde & gevariërde groente- (en fruit)schat - zo zeggen wij zelf!

Met deze laatste werkweek voor ons van seizoen 2020 zetten wij daarnaast nog de laatste plantjes in de grond: de tweede lichting veldsla is eind vorige week gearriveerd en mag gedurende de midwintertijd gaan wortelen en daarna aan de groei gaan. De veldsla van deze week uit pakket en op marktkraam komt van de volle grond - en is dapper door gegroeid met koud winterweer en is daarmee extra vol van smaak.

Met het einde van 2020 nemen we ook afscheid van Jesse - die ons dit jaar versterkt heeft op de markt en ook als gewaardeerde collega in het tuinteam. De wens van hem is om werk dichter bij huis te zoeken naast het advieswerk mbt ontwikkeling duurzaam landgebruik met zijn bedrijf van Bodem tot Bord. Wij zullen zijn inbreng hier zeker missen en wensen hem bovenal veel succes op zijn verdere weg in de landbouw.

De midwintertijd kan een verstilde tijd zijn. Bij huis en haard (nu des te meer), maar ook door buiten & de natuur op te zoeken. Jullie zijn reeds al voorzien van een groente- of fruitschat, daarnaast kunnen we ons voeden met vitamine N(atuur) zoals Ity Busstra-te Velde van de natuurscheurkalender onlangs zo mooi verwoordde. Een uitnodiging, geniet ervan!

Wij sluiten de gezamenlijke werkweek af met een bescheiden treffen tezamen rondom de adventskrans met warm sap en lekkers.

Voor jullie allen een mooie midwintertijd, goede gezondheid en veel lichtpuntjes de aankomende tijd.

- Reni -

zwamboon arriveert - Jesse zwaait spruiten uit - zaterdag markt in kerstsfeer - afsluitende koffiepauze (jassen aan, roldeur open)

Pakket inhoud

Deze week
groenteSweet dumpling pompoen (HK), Pompoen butternut (HK), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), Stoofpeer (NL), Bergamot citroen (IT), Peen rodelika (HK), Paprika punt (IT), Witlof (NL), Zwamboon-verrassing met folder (NL), Spruiten (HK), Wintermix (HK), Veldsla (HK)
mand volBloemkool (NL), Groenselderij (ES), Pastinaak (NL), Stoofpeer (NL), Veldsla (HK), Witlof (NL), Rode kool (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES), Moro (IT), Baby avocado (ES), Appel Rode Pinova (NL)
Verwacht
groenteWitlof (NL), Groene kool (HK), Sweet dumpling pompoen (HK), Peen (HK), Pastinaak (NL), Groene blaadjes ? (HK)
fruitAppel Rode binova (NL), 3e fruitsoort, Peer Concorde (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Zwamboon-maaltijdplak

Uit de Nettenfabriek in Apeldoorn is deze ‘noviteit' afkomstig. Graag laten we jullie hiermee kennismaken! Bij geleverde flyer geeft informatie en er is de mogelijkheid om een recepten-boekje te downloaden met variëteit aan bereidingen. Mooi is dat het een eiwitrijke bron is afkomstig met ingrediënten uit alleen Europa: de rijst en kikkererwten zijn afkomstig uit Italië, de haver (glutenvrij) uit Finland, de bruine bonen uit provincie Zeeland, de wortelpulp uit Oostenrijk (de laatste onmisbaar voor een constante in het fermentatieproces). Bert heeft ons enthousiasmerend verteld over het tot stand komen en productontwikkeling van de maaltijdplak. Benieuwd naar jullie bevindingen en smaakervaring - delen is leuk.

Noot: ook op de komende markt en markten in het nieuwe jaar in januari is de maaltijdplak te verkrijgen met folder.

Ovengeroosterde Witlof-Blauwe Kaas

4 stronkjes witlof (zo’n 600 gram) - 2 eetl lichte agavesiroop - 100 gram Bastiaansen Blauwschimmelkaas - 1 hand amandelen - 3 takjes tijm (of 1 a 2 el gedroogd) - zout, peper, olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wil je de witlofschotel goed zacht hebben? Kook deze dan voor het maken van de ovenschaal 10 minuutjes voor. De witlof behoudt door hem alleen in de oven te doen wat meer bite. Halveer de witlofstonkjes en verwijder het uiteinde. Verdeel ze in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olie en de agave. Breng op smaak met wat zwarte peper en weinig zout. Rasp de kaas erover. Hak de amandelen grof en ris de tijm van de takjes. Bestrooi de witlof hiermee. Gaar de witlof in 30 minuten stevig maar gaar.

Aardappelstapeltjes met Rozemarijn en Roomboter uit de Oven

800 gram (Alouette, of andere vastkokende) aardappelen - 2 tenen knoflook - 2 takken oregano (of 1 flinke theel gedroogde) - 2 takken rozemarijn (of 1 flinke theel gedroogde) - 1 handje bieslook (of 1 flinke theel gedroogde) - 75 g roomboter - 1 eetl bloem - zout, peper - evt. klodder mayonaise

Verwarm de oven voor op 200 graden. (180 graden kan ook, als je dit tegelijk met de witlof maakt). Was de aardappelen goed en snijd ze in dunne plakken, zo’n 1 of 2 milimeter. Hak de knoflook, oregano, rozemarijn en bieslook fijn. Smelt de roomboter in een pannetje en roer hier de knoflook en kruiden doorheen. breng op smaak met zout en peper.

Schenk het botermengsel over de aardappelplakjes en strooi de bloem erbij. Meng alles goed door elkaar, tot alles gecoat is met boter en kruiden. Maak stapeltjes (zo'n 5 a 6 cm hoog) van de aardappelplakjes en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 30 minuten gaar en goudbruin aan de randjes. Serveer de aardappelstapeltjes warm. Lekker met mayonaise.

Potage Crécy (wortelsoep)

700 gr wortelen, geschrapt of geschild, in blokjes; 500 gr aardappels, geschild en in brokken; 1 preitje, voornamelijk het wit, in dunne ringen; 1 theel tijm; bosje peterselie, fijn gehakt/gesneden (natuurlijk platte, want dat andere mag geen peterselie heten); 1 eetl roomboter, of beter: ghee (geklaarde boter); 1 eetl olijfolie; 1-1½ l groentenbouillon (Genoeg voor 10 kleine kommen of maaltijd voor 4 personen)

Doe de olijfolie en de roomboter in een stevige pan (kasserol) op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten de prei erbij doen en roerbakken. Na een paar minuten de blokjes wortel en aardappel erbij. Roerbakken. En na weer enkele minuten de bouillon erbij. En het lepeltje tijm. Met het deksel op de pan koken tot alles zacht is. Dan pureren, bijv. met een staafmixer. Verhitten, in de borden of kommen doen en wat peterselie erover.

Sweet Dumpling pompoen

Deze decoratieve en smakelijke mini-pompoen is roomwit / geel van kleur met donkergroene strepen. Het vruchtvlees is licht oranje, zeer fijn stevig met een zoete noot achtige-kastanje smaak. Voor gebruik in de maaltijd is het niet nodig om hem te schillen, maar dan is het aan te raden om het geheel of de stukken of partjes even van te voren kort te koken of te blancheren. Anders is het beter om de schil eraf te snijden.

Rasp dit pompoentje grof - of snij het in stukjes van 0,5 - 1 cm dik en fruit deze heerlijke pompoenstukjes in een bodem olijfolie waarin je eerst een theelepel gemalen komijn hebt gestrooid. Roer een paar keer flink, en temper dan het vuur. Voeg een scheut sojasaus toe, roer nog x maal, en laat dan, met het deksel erop, je groente in 10 - 15 minuutjes voor als je niet gekookt of geblancheerd hebt vooraf, anders in 5 min. met koken vooraf.

Variatie: Ook lekker in de salade, rauw geraspt, of als gecarameliseerde plakken als vervanging van komkommer. Ook lekker gevuld uit de oven, met bijvoorbeeld gehakt, of bacon / spek en kaas (vooral gorgonzola combineert goed met het zoete van de pompoen) samen met (rode)quinoa!

hout op de tuin

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi

600 g spruitjes - 1,2 dl olijfolie - 300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd - 2 el maple syrup (ahornsiroop) - geraspte schil van 2 citroenen - 2 dessertlepels granaatappelsiroop* - zout en zwarte peper

Extra voor garnering: granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el) - 20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.

Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.

Rode kool Steaks (vegan)

1 grote Rode kool - 2 el Citroensap (sap of vers geperst) - 2 kleine Uien - 2 tenen Knoflook - 4 el Rozijnen - 1 tl Oregano - 1 tl Dille - 2 el Olijfolie - ½ bosje Peterselie - 250 ml (Soja) Yoghurt - 2 koppen Bulghur

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd in acht gelijke parten. Laat het hart eraan zitten, besprenkel de parten met citroensap en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper de knoflook en snijd de ui in partjes. Verdeel de helft van de knoflook samen met de ui, de rozijnen, dille en oregano over de koolparten. Rooster de rode kool in 30 minuten gaar in de oven. Bereid ondertussen de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking, breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Hak de peterselie fijn. Roer de helft met de rest van de knoflook door de sojayoghurt. Verdeel de bulghur over de borden en schep op ieder bord twee parten kool met de rozijnen, ui en kruiden. Bestrooi met peterselie en serveer met de yoghurtsaus.

Wortels met balsamico

(Voor 2 personen:) 2 dl balsamicoazijn; 400 gr jonge waspeen (of gewone wortels en een keer in de lengte gekliefd); ca. 2 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden; zout & peper

Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan – een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan. Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 – 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper & zout en schep de wortels erdoor.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren ; dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.