2021-01

Landschap en nieuwjaar

Landschap

Kijken
hoe het licht
wandelt

over het land
met de schaduw
in de hand

hoe de ruimte
vorm krijgt

van zien.

'Jozef Delen’

Het oude jaar is om - het nieuwe jaar ligt in het voren: blank nog.

Voor jullie allen onze wensen dat 2021 mooi, fijn en gezond mag worden.

- Saco, Roel en Reni -

Vierluik - Winter: elzekatjes in zon gevangen - volgroeide prei - blank & rood - uitstoelende groenbemester

Pakket inhoud

Deze week
groenteWitlof (NL), Groene kool (HK), Sweet dumpling pompoen (HK), Bloemkool ? (IT), Pastinaak (NL), Winterpostelein (HK)
mand volSpinazie (IT), Bloemkool ? (IT), Waspeen (HK), Groenselderij (ES), Kastanje champignons (NL), Zoete Ermgard (NL), Spruiten (HK), Wintermix (HK)
fruitAppel Rode binova (NL), Kiwi (IT), Peer Concorde (NL)
Verwacht
groente (Was)peen (HK), Schorseneer (NL), Prei (HK), (Oranje) pompoen (HK), Groenselderij (ES), Winterpostelein (HK)
mand vol
fruitAppel Topaz (NL), Fruit 2, Fruit 3
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Pastinaak

Pastinaak is een typische wintergroente. Vóór de komst van de aardappel was deze zetmeelrijke wortel basisvoedsel voor velen. Het grote voordeel van pastinaak is dat hij de hele winter in de grond kan blijven zonder schade, zodat je zelfs aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar nog verse pastinaak kan bereiden. Als de pastinaak eenmaal bevroren is geweest, is een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Ook door bakken van de (geblancheerde) pastinaak wordt de zoete smaak duidelijker.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Tip: nog lekkerder vind ik het om de geraspte pastinaak in een pan met olie te verhitten onder voortdurend omscheppen met met toevoeging van tijm, karwij, peper en (kruiden)zout. Het verhitten maakt dat deze karameliseert, zoeter wordt 😉

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Vierluik - Winterfeest: kerstmarkt met sterrenlicht & spruitkoolplant; stoofpeer met rood sap - knolselderij stamppot met zwamboon & spruit

Gewokte groene kool met curry

1 ui, in fijne ringen gesneden - 1 teentje look, fijngesnipperd - 1 groene kool, in reepjes gesneden - 1 pakje room of creme fraiche -3 eetl currypasta - snuifje cayennepeper – peper

Doe wat kokosolie in de wok en laat de ui 5 à 10 minuten garen op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de look eraan toe en laat nog 1 à 2 minuutjes verder garen, voeg de currypasta toe (fair trade heeft ook een niet-pittige met komijn, kaneel en gember; kan fijn zijn voor kinderen) en laat deze zich kort verwarmen en vermengen met de olie. Voeg de groene kool toe en laat ongeveer 5 minuten stoven; wanneer beetgaar voeg dan de room toe en verwarm nog kort mee en draai dan het vuur uit. Lekker met rijst en met een frisse pastinaaksalade erbij geserveerd.

Evt kan de curry verrijkt worden met bonen, kikkererwten...

Bloemkoolrisotto

maar dan even anders, tip van stagiaire Mechteld!

Uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een (gezondere) variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau!

Ingrediënten voor (voor 2 personen): 700 gram bloemkool - 1 kleine lente-ui - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - 2 theel kokosolie - 50 ml witte wijn - 300 ml groentebouillon - 200 ml kokosmelk - 5 verse kerrieblaadjes - 1⁄2 theel mosterdzaad - zeezout - versgemalen zwarte peper

Snijd de roosjes van de bloemkool (de stronk kun je bijvoorbeeld voor groentebouillon gebruiken). Snijd of schaaf de roosjes in dunne plakjes. Hak vier vijfde van de plakjes bloemkool met de hand of in de keukenmachine fijn tot ze zo klein zijn als rijstkorrels. Snijd de lente-ui in ringen. Pel de ui en knoflook en hak fijn.

Verhit 1 theelepel kokosolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de stukjes bloemkool toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de kokosmelk en de lente-ui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 10 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Af en toe doorroeren. Doe de rest van de bouillon en kokosmelk erbij en laat de bloemkool nog circa 10 minuten koken totdat er een risottoachtige textuur ontstaat.

Hak intussen de kerrieblaadjes in kleine stukjes. Verhit de rest van de kokosolie in een pan. Rooster hierin de overgebleven bloemkoolplakjes met de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Breng de risotto nogmaals op smaak met kruiden en serveer gegarneerd met de geroosterde bloemkool.