2021-02

Werk jij in 2021 op de Hooge Kamp?

Oranje, regen en rijp!

Deze tijd wordt het weerbericht óók goed in de gaten gehouden - dit geldt niet alleen voor de groeimaanden in het seizoen waar we de kans op regen goed in de gaten houden om de gewassen aan de groei te houden. Najaar en winter is de reden veelal om te kijken of het land niet te nat zal worden om bijvoorbeeld peen los te trekken of prei te rooien; daarnaast ook om de temperatuur in de gaten te houden: mogen we de de vrachtauto met pakketten of vol geladen met marktgroenten in de beschutting van de schuur zetten vanwege vorst…én bevroren gewas van het land kunnen we niet oogsten en halen we dan graag in de namiddag of voortijdig een koudeperiode binnen.

Zo ook deze week - prei is gerooid en binnengehaald op maandag voor de regen. Dinsdag hebben we deze met het team gezamenlijk schoongemaakt. Ook de peen was al eerder los getrokken en hebben we op 'nat land' binnen gehaald, de kisten met kruiwagen naar de trekker met kar op het pad gebracht. Door de koude en de grond als goede bewaar

Naast het deels online-thuisonderwijs zitten ook de tuinders meer binnen: pootgoed- en zaaigoedbestellingen voor aankomend seizoen zijn in voorbereiding en ook het teeltplan voor het nieuwe seizoen wordt gereed gemaakt. We blikken dan terug en ook vooruit. Wanneer alles in tabellen en lijsten vastgelegd is, kan ook de grote lijst met de bestelling van al het plantgoed eruit.

Voor aankomend seizoen hebben we nog leer/ervaringsplaatsen open én zijn we op zoek naar naar een ervaren kracht als uitbreiding van het huidige tuinteam om alles mee te zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Interesse of passend voor iemand in je omgeving? Meer info is te vinden op www.hoogekamp.nl/vacature2021

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente (Was)peen (HK), Schorseneer (NL), Prei (HK), (Oranje) pompoen (HK), Groenselderij (ES), Winterpostelein (HK)
mand volWinterpostelein (HK), Little gem (IT), Zoete bataat (NL), Courgette (ES), Koolrabi (ES), Witlof (NL), Trostomaat (ES), Knolselderij (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Sinaasappel Tarocco (ES), Banaan (PE)
Verwacht
groente Witlof (NL), Spruiten (HK)), Witte kool (HK), Rode biet (NL), Knolselderij (HK), Sjalot (HK)
mand volSpruiten (HK)), Knolvenkel (IT), Gele biet (NL), Broccoli (ES), Spitskool (ES), Puntpaprika (ES), Oerkomkommer (ES), Rucola (IT)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Rode grapefruit (ES), Mango (PE)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Fruitige curry met schorseneren

(uit: Bieslook en Polenta)

120 gram gedroogde kikkererwten (nacht van te voren in de week zetten) - zeezout - 400 gram schorseneren - 5 stengels boerenkool, ongeveer 150 gram als je de grote stengels verwijderd hebt - 1 grote appel - 2 kleine teentjes knoflook - 1 ui - 15 gram verse gember - 8 versie kerrieblaadjes (bij de toko te koop, ik heb altijd een zakje in de diepvries) - 1 theelepel kokosolie - 2-3 theelepels Indiase currypasta (recept onderaan, na de curry) - 250 ml groentebouillon - 300 ml kokosmelk

Maak eerst de currypasta (zie hieronder).

Week de kikkererwten een nacht van tevoren in ruim koud water. Giet de volgende dag af en kook ze in vers water in 45 – 60 minuten gaar. Voeg tegen het einde wat zout toe. Borstel de schorseneren intussen onder water schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water. Giet de schorseneren af, spoel ze af onder koud water en schil ze. Dit is even een klusje. Snijd de schorseneren overdwars in vingerdikke plakjes. Scheur de boerenkoolbladeren van de stronken en snijd klein. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Pel de knoflook en ui, schil de gember. Hak alles samen met de kerrieblaadjes fijn. Verhit de kokosolie in een wok of braadplan. Fruit de currypasta hierin op middelhoog vuur samen met de knoflook, ui, gember en kerrieblaadjes. Voeg de boerenkool, kikkererwten en schorseneren toe en bak kort mee. Blus het geheel af met de groentebouillon. Voeg dan de kokosmelk en stukjes appel toe, breng de curry aan de kook en laat op een laag vuur 10 – 15 minuten pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng de curry op smaak met zeezout. Lekker met rijst of naan.

Recept Currypasta, voor 70 gr (noot: je houdt een hoop over, dus je kunt ook de helft maken (dat doe ik de volgende keer en ook dan heb je genoeg voor nog een curry)

10 groene kardemompeulen - 2 theel komijnzaad - 4 theel korianderzaad - 1 theel gemalen kurkuma - 1-2 gedroogde rode chilipepers - 1 theel zwarte peperkorrels - halve theel venkelzaad - halve theel gemalen kaneel - 8 kruidnagels - 1 steranaijs - 1 theel bruin mosterdzaad - 3 eetl kokosrasp - halve theel zeezout - 4 theel kokosbloesemsuiker - 4 theel kokosolie

Open de kardemompeulen en haal de zaadjes eruit. Rooster alle specerijen tot en met het mosterdzaad in een pan zonder boter of olie totdat je ze begint te ruiken. Maal de specerijen vervolgens fijn met een vijzel. Maal de kokosrasp fijn in een keukenmachine en meng met de fijngemalen specerijen, het zout, de kokosbloesemsuiker en kokosolie tot een kruimelige pasta.

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomatenpuree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Postelein-appel salade

300 gr postelein - 2 appeltjes - 2 el olie - sap van 1 citroen - 1 tl mosterd - kruidenzout - 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder

Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe het-zelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt

200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons

Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio ;-)

Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen. In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!