2021-03

Sneeuw én regen

Tot in het donker hebben de kinderen hier gespeeld in de sneeuw -
de klok tikte al de 10 van het hele uur aan ;-)

De oudste op zondagochtend er daarbij ook al vroeg uit:
'ik kan toch niet in bed blijven liggen wanneer ik de gehele tijd aan sneeuw moet denken!'

en zowaar, hoe dun het laagje sneeuw ook is: bij elke dikte past een sneeuwpop naar eigen formaat. de natuur heeft daarbij benodigde neuzen, ogen, armen en knopen in soorten en maten voorhanden.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Na de sneeuw ook regen van betekenis, wel 30 mm met een land dat 'verzadigd en vol' is; dinsdag met grote groep van team, stagiaires en vrijwilligers zijn we de schuren niet uitgekomen, behalve dan het toetje van de dag: het schoffelen van de veldsla in de kas.

Met maar weinig sneeuw toch nog een toegift in de vorm van een gedicht; uit: Ik wou dat ik een vogel was - een natuurgedicht voor elke dag van het jaar (een aanrader!)

- Reni -

Winter. Je ziet weer de bomen
door het bos, en dit licht
is geen licht, maar inzicht:
er is niets nieuws
zonder de zon.

En toch is ook de nacht niet
uitzichtloos, zolang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee,
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
Zolang er sneeuw is, is er hoop.

Herman De Coninck

vervroegde voorjaarschoonmaak, schuurpatroon - Spruitenoogst!

Pakket inhoud

Deze week
groente Witlof (NL), Spruiten (HK)), Witte kool (HK), Rode biet (NL), Knolselderij (HK), Koolrabi (ES)
mand volSpruiten (HK)), Knolvenkel (IT), Gele biet (NL), Broccoli (ES), Spitskool (ES), Puntpaprika (ES), Oerkomkommer (ES), Rucola (IT)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Rode grapefruit (ES), Mango (PE)
Verwacht
groente Chinese kool (HK), Gele biet (NL), Koolraap (NL), Zuurkool (NL), Knolvenkel (IT), Nog onbekend (?)
mand volWaspeen (HK), Courgette (IT), Prei (HK), Boerenkool (HK), Kastanje champignons (NL), Gele paprika (ES), Knolselderij (HK), Eikeblad sla groen (FR)
fruitAppel Topaz (NL), Kiwi dubbel (IT), Sinaasappel Navelina (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Aardappel-selderijtaart

De simpelste gerechten zijn vaak het lekkerst! Deze aardappeltaart bestaat uit slechts 4 hoofdingrediënten. We zijn blij dat we het recept van deze warme aardappeltaart met kruidige selderij, een zachte binnenkant en een knapperige bovenlaag met jullie mogen delen. Het komt uit het boek Bieslook & Polenta, vegetarisch koken op z’n Berlijns. De basis van de recepten: alles seizoensvers en zo onbewerkt mogelijk.

500 g knolselderij - 500 g vastkokende aardappels - 1 prei - 1 eetl olijfolie - 125 ml groentebouillon - zeezout - versgemalen zwarte peper - 1 mespunt versgeraspte nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Vet een springvorm (Ø 18 centimeter) in en bedek de bodem met bakpapier zodat je de taart er na het bakken makkelijk uit kunt halen. Schil de selderij en aardappels, en snij of schaaf ze in dunne plakjes. Snij de prei in dunne ringen.

Bak knolselderij en aardappels in een scheutje olijfolie in een ruime pan. Blus af met de groentebouillon en laat 5-10 minuten op middelhoog vuur pruttelen tot het vocht door het aardappel-zetmeel is ingedikt. Breng goed op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat.

Verdeel de groenten over de vorm en druk goed aan. Leg de aardappel-selderijtaart op een bakplaat en schuif deze onder in de oven. Afhankelijk van de springvorm kan er tijdens het bakken vocht vrijkomen. Bak de taart 50-60 minuten, totdat de bovenste laag mooi bruin en knapperig is.

Haal de aardappeltaart uit de oven en snij in de vorm in stukken. Verwijder daarna pas de ring van de springvorm.

Knolselderij-salade

1 knolselderij - 1 eetl kwark - 1 eetl mayonaise - olie - azijn - kruidenzout - peper - mosterd

Schil de knolselderij en rasp hem fijn. Meng een eetlepel Kwark met een eetlepel. Mayonaise en naar smaak azijn, olie, kruidenzout, peper en mosterd. Voeg de geraspte knolselderij toe en meng alles dooreen. Als garnering zijn sesamzaad en walnoten erg lekker. Een randje van veldsla eromheen staat mooi. Het is ook lekker om een deel van de knolselderij door wortels te vervangen.

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop.
De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout.
Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven
(schep halver-wege om).
Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Witte koolsalade à la famille Boots

300 à 500 g witte kool - 1 ui (gesnipperd) - 6 eetl olijfolie - 75 g suiker - eetl (kruiden)azijn -1 theel zout - theel peper - theel selderijzout - eetl mosterd

De kool snijden, schaven of raspen en mengen met de ui. Meng ook de rest van de ingrediënten en warm ze op in een pannetje tot het kookpunt of tot de suiker is opgelost. Het selderijzout is het geheim achter dit recept. Het in huis halen van dit kruiden-goedje verzekert een overheerlijke salade!

Giet dit mengsel over de kool + ui en roer goed om. Laat de salade een nachtje staan om op smaak te laten komen. Garneer met verse bieslook en peterselie. Eet smakelijk !

Romige koolsoep met schorsenerenchips

1 grote ui - 2 teentjes knoflook - 750 gram witte kool - verse gember - 50 gram boter of olie - 2 eetl groene currypasta - 7 deciliter bouillon - 50 gram crème fraiche - 20 gram schorseneren – zonnebloemolie - 500 gram aardappelen

Maak de groente schoon, snijd de ui, knoflook en witte kool heel fijn, rasp de aardappels of snijd deze in kleine blokjes. Rasp 1 eetlepel van de verse gember. Verwarm de boter of olie, fruit hier de fijngehakte ui, knoflook en gember in samen met de curry. Laat het geheel niet bruin kleuren! Schep de kool en aardappels er door en schenk de bouillon er op. Laat de soep in ± 15 minuten gaar koken op een matig vuur. Maak intussen de schorseneren schoon, schaaf er met een dunschiller of kaasschaaf dunne plakjes van. Frituur deze in de hete zonnebloemolie tot krokante chips, bestrooi deze met wat fijn zout. En laat ze uitlekken op keukenpapier. Pureer de koolsoep met een staafmixer, voeg de crème fraîche toe en pureer de soep tot een romig geheel. Maak eventueel verder op smaak met versgemalen peper. Serveer met de chips.

Tip: voeg voor een maaltijdsoep 100 g rijst toe na het pureren en laat dit gaar koken.