2021-04

Zon vangen!

Het weer was ons dinsdag gunstig gezind - met zon op het land hebben wij een grote hoeveelheid peen binnen gehaald én konden wij zon vangen, heerlijk! De grond is een goede bewaarplek, zeker nu de vorst slechts matig is geweest; de waspeen en rodelika bewaarpeen zijn door de koude zelfs heerlijk op smaak gekomen.

Wel halen wij deze nu in etappes naar binnen, nu de grond natter wordt en het voorjaar met een moment bemesting eraan komt. Naast zon, ook dreigende luchten en zelfs lokaal korte regenbui met een schitterende regenboog; plaatselijk driedubbel dik en met een tweede erboven. Stagiaire Tammo maakte er een mooie foto’s van.

Ook de nodige gekkigheid: windvlaag op de het land, ’schone’ dame als extra contragewicht, heksen Ratja en Grizela met opdrachten voor hoofdheks Eucalyta - ‘kisten fort’ in de schuur door de kinderen…

Met de wintertijd is de beschikbaarheid van groente wat onzekerder: de koude in de zuidelijke landen is hier de oorzaak van; ook in NL’se de teelt van kastanje champignons zijn problemen - vandaar dat de pakketinhoud deels gevuld is met enige vraagtekens.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Chinese kool (HK), Gele biet (NL), Koolraap (NL), Zuurkool (NL), Knolvenkel (IT), Sjalot (HK)
mand volWaspeen (HK), Courgette (IT), Prei (HK), Boerenkool (HK), Kastanje champignons (NL), Gele paprika (ES), Knolselderij (HK), Eikeblad sla groen (FR)
fruitAppel Topaz (NL), Kiwi dubbel (IT), Sinaasappel Navelina (ES)
Verwacht
groente Waspeen (HK), Rode kool (HK), Wortelpeterselie (HK), Kastanje champignons ? (NL), Paprika punt ? (ES), Winterpostelein (NL)
mand volMangold (IT), Groenselderij (ES), Witlof (NL), Biet tricolore (HK), Knolselderij (HK), Bakaardappel (HK), Little gem (ES), Winterpostelein (NL)
fruitAppel Rode Pinonva (NL), Peer concorde (NL), Mandarijn (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap - 100 g blauwschimmel-roomkaas - 1/8 l slagroom - 1 eetl. peterselie, fijngehakt

SKoolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.

Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Roergebakken Chinese kool met wortel en walnoten

1 Chinese kool, gesneden - 1 wortel, grof geraspt - 1 knoflookteentje, gesnipperd - 500 g gepelde walnoten, grof gehakt - 3 el zonnebloemolie - 2 tl vers geraspte gemberwortel -4 el ketjap manis - 0,5 dl slagroom - zout en peper.

Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3'. Roer de ketjap, slagroom en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3' tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de gehakte walnoten erdoor.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!