2021-05

Winterweer

Koning Winter heeft zijn intrede in het land gedaan. In de weekenden kunnen we nu keer op keer genieten van winterkoude - de ene keer vergezeld met sneeuw, de andere keer met mooi berijpt landschap. Wat aankomend weekend in petto heeft gaan we ervaren!

Wij zijn in ieder geval in voorbereiding voor de koude op komst… er is al prei binnengehaald voor de markten, de savooie kool van volgende week pakket is geoogst van het land. Met een dik pak sneeuw in de voorspelling willen wij de winterprei niet afdekken (in verband met het gewicht), maar boven sneeuw wordt het altijd extra koud. Daarom al doeken droog en vorstvrij binnen gehaald om na de sneeuwval het gewas alsnog af te kunnen dekken.

Ook een grote lading winterpeen is binnen gehaald, zelfs nog versneld in grote hoeveelheid. De voorspelde koude maakt het spannend of de peen op het land deze goed zal doorstaan; de koelingen langzaam leger dus nu ook weer voldoende bewaarmogelijkheid. Het resterende deel ligt nu dubbeldoeks afgedekt en wie weet dat de sneeuwlaag erover voor een mooie isolerende laag zorgt ;-)

Het pakket voor volgende week is ook aangepast op het koude winterweer - hoewel het niet wenselijk zal zijn de pakketten in vroege koude rond te brengen. Houdt alvast rekening met verlate uitlevering op de leverdagen.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groente Waspeen (HK), Rode kool (HK), Wortelpeterselie (HK), Kastanje champignons ? (NL), Paprika punt ? (ES), Winterpostelein (NL)
mand volMangold (IT), Groenselderij (ES), Witlof (NL), Biet tricolore (HK), Knolselderij (HK), Bakaardappel (HK), Little gem (ES), Winterpostelein (NL)
fruitAppel Rode Pinonva (NL), Peer concorde (NL), Mandarijn (IT)
Verwacht
groenteWitlof (NL), Groene kool (HK), Grijze pompoen (HK), Aardpeer (NL), Bloemkool (FR)
mand volBloemkool (FR), Andijvie (ES), Prei (HK), Spruiten ? (HK)), Waspeen (HK), Pastinaak (NL), Little gem (ES), Winterpostelein (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Taroccco (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Eigentijdse posteleinstamppot

600 gram aardappelen - zout - 200 gram winterpostelein - ca 2 dl bouillon - 1 eetl. zure room - 2 theel. geraspte mierikswortel

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar. Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de groente en snijd de groente een paar maal door. Breng de bouillon aan de kook. Giet de gare aardappelen af en maak er met de bouillon een puree van. Meng de postelein erdoor en warm het geheel goed door. Maak de stamppot op smaak met de zure room, de geraspte mierikswortel en zout. Lekker met noten en (brandnetel)kaas gegarneerd of uitgebakken spekjes.

Potage Crécy (wortelsoep)

(Genoeg voor 10 kleine kommen of maaltijd voor 4 personen:) 700 gr wortelen, geschrapt of geschild, in blokjes; 500 gr aardappels, geschild en in brokken; 1 preitje, voornamelijk het wit, in dunne ringen; 1 theel tijm; bosje peterselie, fijn gehakt/gesneden (natuurlijk platte, want dat andere mag geen peterselie heten); 1 eetl roomboter, of beter: ghee (geklaarde boter); 1 eetl olijfolie; 1-1½ l groentenbouillon (Genoeg voor 10 kleine kommen of maaltijd voor 4 personen)

Doe de olijfolie en de roomboter in een stevige pan (kasserol) op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten de prei erbij doen en roerbakken. Na een paar minuten de blokjes wortel en aardappel erbij. Roerbakken. En na weer enkele minuten de bouillon erbij. En het lepeltje tijm. Met het deksel op de pan koken tot alles zacht is. Dan pureren, bijv. met een staafmixer. Verhitten, in de borden of kommen doen en wat peterselie erover.

Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Wortels met balsamico

(Voor 2 personen:) 2 dl balsamicoazijn; 400 gr jonge waspeen (of gewone wortels en een keer in de lengte gekliefd); ca. 2 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden; zout & peper

Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan – een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan.

Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 – 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper & zout en schep de wortels erdoor.

Rode kool salade met sinaasappel

2 sjalotjes, gehalveerd - 50 ml rode wijnazijn - 50 gr rozijnen - 2 sinaasappels - 500 gr rode kool, fijn gesneden - 75 ml olijfolie, extra vergine - 1 el suiker

Snijd de sjalotten in dunne plakjes, in een grote kom met azijn door elkaar scheppen en 5 minuten marineren. Wel de rozijnen in warm water. Boen 1 sinaasappel goed schoon en trek met een citroentrekkertje dun sliertjes van de schil of rasp de schil. Snijd van beide sinaasappels de onder en bovenkant af en snijd met het mes langs het vruchtvlees en verwijder de schil. Snijd de sinaasappel in grove stukken. Breng in een pan een paar liter water aan de kook. Snijd intussen de rode kool in dunne reepjes. Doe de rode kool en rozijnen in een vergiet en schenk het kokende water erover heen. Schep de rode kool goed om. Laat het goed uitlekken en schep de warm rode kool, olie en suiker door de sjalotten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de salade ca. 30 minuten marineren, schep regelmatig de salade om.

Rode kool Steaks (vegan)

1 grote Rode kool - 2 el Citroensap (sap of vers geperst) - 2 kleine Uien - 2 tenen Knoflook - 4 el Rozijnen - 1 tl Oregano - 1 tl Dille - 2 el Olijfolie - ½ bosje Peterselie - 250 ml (Soja) Yoghurt - 2 koppen Bulghur

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd in acht gelijke parten. Laat het hart eraan zitten, besprenkel de parten met citroensap en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper de knoflook en snijd de ui in partjes. Verdeel de helft van de knoflook samen met de ui, de rozijnen, dille en oregano over de koolparten. Rooster de rode kool in 30 minuten gaar in de oven. Bereid ondertussen de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking, breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Hak de peterselie fijn. Roer de helft met de rest van de knoflook door de sojayoghurt. Verdeel de bulghur over de borden en schep op ieder bord twee parten kool met de rozijnen, ui en kruiden. Bestrooi met peterselie en serveer met de yoghurtsaus.