2021-07

Omwenteling

Halverwege de week vergeet je bijna dat je zelf zeven uur op en rondom het ijs vertoefd hebt op zondag, dat je slechts anderhalve week terug als bedrijf ingesneeuwd bent geweest door sneeuwduinen vooraan de weg… en dat er zelfs de unieke kans was om de heide bij Vierhouten te genieten op de langlauflatten!

Niets is minder waar! Nu vliegen de puttertjes voor je uit, zie je hele groepjes kramsvogels en ontdek je een vreemde riedel in het gezang van één van de spreeuwen. Tammo vond het iets tropisch hebben, Mechteld moest denken aan het fluitje van Roel…spreeuwen zijn goede imitatoren. Overduidelijk is wel dat de vogelwereld in beweging is, allerlei bolgewassen barsten de grond uit: de lente is op komst.

En jawel, ook de eerste zaadjes zijn gezaaid. Een deel van de kasgrond is gereed gemaakt en hier is de eerste lichting raapstelen gezaaid. De rest staat nog vol met winterpostelein en veldsla. Deze oogsten we in 2 tot 3 weken ‘leeg’ voordat in week 10 het eerste plantgoed arriveert.

De vorst is streng geweest en de sneeuw zwaar. De kas heeft door het gewicht aan sneeuw enige glasschade. Aankomende week gaan we pas echt goed zien hoe de wintergewassen herstellen. De paar rijen spruiten die volledig ingesneeuwd waren hebben de vorst en uitdrogende oostenwind goed doorstaan. De over rijen zien er treurig uit, we vermoeden dat deze planten niet of nauwelijks herstellen. De isolerende werking van sneeuw wordt zo goed zichtbaar; ook de wortels in de grond hebben onder doek en een deken van sneeuw op zicht en in smaak weinig te schade ondervonden ;-) De prei heeft wat schade (raakvlakken blad met het doek door kou en uitdroging) maar dit gewas zal hier doorheen nu deze aan de groei gaat doorheen groeien.

- Reni -

Spruit & sneeuw(kracht)

Pakket inhoud

Deze week
groentePeen Rodelika (NL), Spitskool (ES), Andijvie (ES), Pastinaak, Wintermix (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Spinazie (IT), Zoete bataat (NL), Knolvenkel (IT), Paddestoel-mix (NL), Wortelpeterselie (NL), Wintermix (HK)
fruitAppel Rode pinova (NL), Peer Concorde (NL), Kiwi (IT)
Verwacht
groente Witlof (NL), Prei (HK), Mangold (IT), Knolselderij (HK), Veldsla (Wintermix) (HK)
mand volRodelika wortel (HK), Prei (HK), Spitskool (ES), Groenselderij (ES), Kastanje champignons (NL), Pastinaak (NL), Little gem (ES), Veldsla (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Salustiana (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

In de keuken van Zwamboon: rode zuurkool aan begin fermentatie-proces!

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 g pastinaak - 50 g sjalot of ui - 2 eieren - 4 el gemalen pittige/oude kaas (vb. gruyère) - 100 g volle kwark -100 g gerijpte geitenkaas -1el olijfolie - olijven naar smaak - 1 blikje ansjovis - peper - bladerdeeg

Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.

Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snijd de ansjovis in kleinere stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht!

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Winterschoonheid/ijsontmoetingen

Lasagne met andijvie en champignons

1 krop andijvie – 125 g kastanjechampignons - 200 g lasagnavellen – 1 ui, gesn. – 1 teen knoflook, geperst – 6 theel. Italiaanse kruiden – 2 dl gezeefde tomaten (uit glas) – 50 g boter + voor invetten – 25 g bloem – 2 dl melk – 75 g zachte geitenkaas – 50 g pittige, geraspte kaas – 3 eetl. pijnboompitten – olie om in te bakken.

Andijvie wassen, in repen snijden en blancheren (is ruim water koken, andijvie erin doen tot het water weer kookt, afgieten, koud spoelen en uit laten lekken). Ui en knoflook fruiten in wat olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en met 3 theel. Italiaanse kruiden meefruiten. Gezeefde tomaten erbij gieten en andijvie erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Kaassaus maken: 25 g boter smelten, de bloem erdoor roeren en een paar min. laten garen. Melk en de rest van de kruiden toevoegen, glad roeren en de geitenkaas erin laten smelten. Ovenschaal invetten en beleggen met een laag lasagnevellen, een laag groentemengsel, een laag kaassaus, lasagne etc.

Andijviecarpaccio – lentebitter met kokosfetacrème

400 gr. andijvie – 2 teentjes knoflook – 200 gr. feta – flinke scheut kokosmelk– 1 tl karwijzaad – 1 tl kardemompoeder – milde olijfolie

Snijd de feta in kleine blokjes en pureer ’t met de kokosmelk. Totdat het een stevige crème is. Karwijzaad roosteren in droge koekenpan en samen met de kardemom door de kaascrème roeren. Knoflook fijn hakken en fruiten in olie op laag vuur. Andijvie wassen en in reepjes snijden, toevoegen aan de knoflook. Paar minuten meebakken. Andijvie op borden verdelen, op ieder bord bolletje fetacrème met ijsschep.

Uit: Vier de seizoenen, Odin