2021-08

Buitenwerk en onderhoud

’t Voorjaart!

Het licht wordt anders, intenser - helderder, de vogels oefenen volop zang welke meer en meer aanzwelt in de ochtenden en de eerste mestlucht hangt rondom ons heen…

De gele krokusspiraal laat zich weer zien én pauzes worden al buiten in de zon genoten; daar is het warmer en omhullender dan in onze koelere, geïsoleerde schuur.

Het vroege voorjaar is ook de tijd om daar waar groei teveel is uit gedijt, deze terug te snoeien. Roel en Sven zijn samen aan het werk gegaan met zagen en wegslepen, deels met de heftruck en kuubskist op hoogte; BB bomen later als versterking erbij om al het snoeihout te versnipperen.

In de kas wordt nu water gegeven om zaaisel en jonge veldsla-planten een groei bust te geven nu de temperatuur stijgt. De eerste peulvruchten worden voorgezaaid (tuinboon, peul, kapucijner en sugarsnap. De grond mag nog even drogen en dan kan bij ons ook de trekkercombinatie met mestkar de grond en bodemleven een gift geven. Goede basis voor het aankomende groeiseizoen.

Zaad- en plantgoedbestellingen zijn digitaal besteld - het teeltplan is in zijn afrondingsfase en staan in het gevoel daarmee al een stap in het nieuwe seizoen en het voorjaar.

Met dat we vooruitblikken ook nog twee nieuwigheden met een knipoog naar het vorige seizoen. Bert Grolleman en Arja Sprengers van Zwamboon zijn met onze rode kool en chinese kool aan de slag gegaan. Hun thuisbasis is de Nettenfabriek in Apeldoorn waar zij een grote workshop-/demonstratieruimte hebben: hier hebben zij hun product ontwikkeld, een 100% plantaardige en allergeenvrije vleesopvolger waar jullie mee hebben kunnen kennismaken in het dubbele kerstpakket. Het fermentatie-proces wat met dit product plaatsvindt, passen zij ook toe om groente: in workshops met deelnemers in het klein…en nu dus met onze chinese en rode kool in grotere hoeveelheid.

Wij zijn uiteraard heel benieuwd!

- Reni -

Voorjaar, scharrelen & snoeien

Pakket inhoud

Deze week
groente Witlof (NL), Knolvenkel (ipv prei) (ES), Mangold (IT), Knolselderij (HK), Veldsla (HK)
mand volRodelika wortel (HK), Knolvenkel (ipv prei) (ES), Spitskool (ES), Groenselderij (ES), Kastanje champignons (NL), Pastinaak (NL), Oerkomkommer (ES), Veldsla (HK)
fruitPeer Concorde (NL), Sinaasappel Salustiana (ES), Appel Evelina (NL)
Verwacht
groente Rode biet (NL), Schorseneer (NL), Groenselderij ? (ES), Veldsla (HK), Winterpostelein ? (HK), Aardappelen bak (HK)
mand volMangold (IT), Witlof (NL), Broccoli (ES), Wortelpeterselie (NL), Gele biet (NL), Courgette (ES), Little gem (ES), Winterpostelein ? (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Dolacomi (NL), Baby Avocado (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Speurtocht, proeven en in colonne rijden op het pas gesnoeide pad - lente=volop buitenspel!

Verstoorde bestelwebsite

Afgelopen week is onze bestelwebsite geplaagd door een storing in het rekencentrum. Hierdoor was het voor een aantal van jullie niet mogelijk je bestelling te plaatsen. Of kostte dit erg veel tijd.

De oorzaak was een storing bij de leverancier van de computercapaciteit. Zaterdagochtend zijn wij op de hoogte gesteld. Het heeft een aantal dagen gekost de storing te verhelpen.

Het werkt nu weer vlekkeloos.

-- Saco --

Kimchi in de maak door Arja en Bert van Zwamboon!