2021-09

Voorjaarszon, mist en mest

Met de temperatuur die op is gelopen, sneeuwklokjes, krokussen en andere bolgewassen die met rasse vaart uitlopen; blad- en bloemknoppen die uitbotten van boom en struik, en daarbij het stabiele droge weer…

…barst het trekkergeronk hier op het platteland los, en vervult de lucht hier met plattelandsgeuren… van mest, mest én mest. De ene welriekend, de ander meer penetrant.

Ook hier op de tuin doen we mee met het trekkergeronk: kleppelen/verhakselen van winterkoolgewas, het schoffelen van de groenbemester triticale wintererwt en winterprei, bemesten van het bouwland met mooie verteerde poststalmest met mest strooier, inwerken van de mest met de schijveneg.

De jallonstokken op de tuin markeren de verschillende vruchtwisselingsvakken én maken ook inzichtelijk waar wel of niet bemest mag worden.

Naast deze basis ook al het eerst tintje groen: van rijtjes kiemen gezaaide raapstelen en eerste groene puntjes van peulvruchten die voorgezaaid zijn. De eerste uien zijn reeds gepoot en we kijken uit naar het eerste plantgoed wat volgende week arriveert!

Vol verwachting voor een nieuw seizoen en genietend van het buitenwerk wat meer begint. Zonnestralen vangend, maar ook nog met muts en dikke jas binnen handbereik want schraal weer ligt nog nabij.

- Reni -

Zaterdag de primeur van Kimchi op onze marktkraam in Arnhem

Een heerlijke smaaksensatie - van oorsprong Koreaans bijgerecht: gerfermenteerde groenten met een fris-zure smaak. De basis vormt chinese kool, verrijkt met groente als wortel, rettich, radijs, paprika met rode ui/sjalot en op smaak gebracht met knoflook, gember, peper en tomatenpuree. Een verrassende smaaksensatie die gekruid is maar niet te pittig (door achterwege laten peperpasta/sambal) - de kimchi danst op je tong!

Heerlijk voor bij een puree, een rijstgerecht als basis van een soep of als smaakmaker in en een saus of dressing. Proeven maar.

Schoffelen in de groenbemester triticale winterweer

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode biet (NL), Schorseneer (NL), Koolrabi of Courgette (ES), Veldsla (HK), Winterpostelein ? (HK), Aardappelen bak (HK)
mand volMangold (IT), Witlof (NL), Broccoli (ES), Wortelpeterselie (NL), Gele biet (NL), Courgette (ES), Little gem (ES), Winterpostelein ? (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Dolacomi (NL), Baby Avocado (ES)
Verwacht
groente Winterpostelein (HK), Courgette (IT), Wortelpeterselie (NL), Peen Rodelika (HK), Veldsla (HK), Zuurkool (NL)
mand volButternut pompoen (ES), Spinazie (IT), Groenselderij (ES), Gele biet (NL), Paprika rood (ES), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK)
fruitAppel Evelina (NL), Druiven ? (ZA), Sinaasappel Taroccco (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Een special aan recepten voor de winterpostelein - deze én volgende week in het pakket, dan nemen we afscheid van dit overheerlijke & gezonde blaadje tot deze in het najaar deze weer oogstbaar is van de nieuwe planting.

Pasta met postelein en pastinaak & champignon saus

300 gram postelein - 3 pastinaak (of mix met peen) - 2 sjalotten of 1 middelgrote ui - tijm - italiaanse kruiden - korianderzaad - (rijst)spaghetti Voor de saus: roomboter - ui - peper & zout - champignons en melk.

De ui of sjalot fijnsnijden en in olie bakken. Tijm, italiaanse kruiden en koriander toevoegen. De in reepjes gesneden wortel/pastinaak toevoegen. Ca. 10-15 min aanbakken, 5 min met deksel op de pan. Het is lekker om spekjes of rooktofu mee te bakken. Ook goed te combineren met vis. Ondertussen spaghetti bereiden en de champignon saus. Voor de saus, roomboter smelten, kruiden, uitjes en een deel van de champignons fijngesneden toevoegen - vervolgens bloem. Zoveel bloem dat een droge massa ontstaat, hierna stapsgewijs melk toevoegen en verwarmen (net onder kookpunt blijven) tot de gewenste dikte is bereidt. Overige deel van de champig­nons kan dan ook toegevoegd worden. Wanneer de spaghetti en de saus klaar zijn, vlak voor opdienen de gewassen en fijngesneden winterpostelein aan de wortel/ pastinaak toevoegen. Eet lekker!

Roergebakken posteleinomelet

250 g postelein - 1 eetlepel olijfolie - 1 ui - 3 eieren - zout & peper - 1 theelepel fijngeknipte basilicum - ± 60 gram chorizo in blokjes of 2 eetlepels geraspte oude Goudse kaas

Was de postelein, laat hem uitlekken en snij de groente fijn. Verhit een wok of wijde braadpan. Voeg de olijfolie toe en fruit hierin de gepelde, fijn gesnipperde ui glazig. Voeg de postelein toe en roerbak 2 minuten. Klop intussen de eieren los met zout, peper en basilicum en eventueel de blokjes chorizo. Voeg het eimengsel al roerende toe aan de postelein. Zet het vuur laag. Blijf omscheppen tot het ei is gestold, maar nog glanst. Bestrooi de laatste minuut met de geraspte kaas. Lekker op focaccia toost.

De eerste ‘vrachten’ mooie verteerde potstalmest - voeding voor het bodemleven!!

Posteleinstamppot

600 gram aardappelen - zout - 200 gram winterpostelein - ca 2 dl bouillon - 1 eetl. zure room - 2 theel. geraspte mierikswortel

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar. Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de groente en snijd de groente een paar maal door. Breng de bouillon aan de kook. Giet de gare aardappelen af en maak er met de bouillon een puree van. Meng de postelein erdoor en warm het geheel goed door. Maak de stamppot op smaak met de zure room, de geraspte mierikswortel en zout. Lekker met noten en (brandnetel)kaas gegarneerd of uitgebakken spekjes. Variatie: vervang een deel van de aardappelen door knolselderij of wortelpeterselie.

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.