2021-12

Landwerk en zaai !

Deze week winterprei in het pakket. Korter dan jullie gewend zijn van ons, maar mooi groen en alles is te gebruiken! Een dapper gewas - want deze heeft de sneeuw met strenge vorst doorstaan. De uiteinden van het loof hebben zeker wel vorstschade gehad - maar een winterprei gaat ook maart en april goed aan de groei en het groeipunt is mooi beschermd geweest tijdens de koude. Kortom, het gehele team heeft afgelopen dinsdag in het zonnetje prei op het land geschoond. (helaas geen foto)

De rode kool van een collega vergezeld deze oogst van afgelopen seizoen; de knolvenkel uit zuidelijke regionen en de paksoi uit de kas geeft al een knipoog naar het nieuwe komende oogstseizoen.

Eerst echter ‘werk aan de winkel’. Mechteld rond bijna haar stage hier af en vangt hier haar beroepsproeve aan. Met nu voorbereidend landwerk heeft zij aankomende dinsdag de regie in het uitplanten van de vroege peulgewassen die oa ook door haar zijn gezaaid. Deze en volgende week een foto-special dus van haar werkzaamheden en aansturing 😉

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
groentePrei (HK), Rode kool (NL), Knolvenkel (IT), Kastanje champignons (NL), Little gem (ES)
mand volBloemkool (IT), Groene pompoen (NL), Aubergine (ES), Trostomaat (ES), Witlof (NL), Kleurenpeen (NL), Little gem (ES)
fruitAppel Topaz (NL), Peer Dolacomi (NL), Kiwi (IT)
Verwacht
groenteRode biet (NL), Spinazie (NL), Monniksbaard (IT), Courgette (ES), Bakaardappel (NL)
mand volSnijbiet (IT), Prei (HK), Groene asperges (IT), Wortelpeterselie (NL), Kiemen alfalfa (NL), Koolrabi (ES), Raapsteel ? (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Sinaasappel Valencia (IT), Aardbeien (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs.Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken

Gebakken venkel met prei en aardappel

300 g aardappelen - 2 preien - 300 g venkel - 2 uien - 1 dl olijfolie - zout en peper - 3 eetl. broodkruim

Aardappelen schoonboenen, 20 min. in de schil koken, pellen en in plakken (5 mm) snijden. Intussen prei in stukken (4 cm) snijden en die weer in reepjes, wassen en uit laten lekken. Venkelgroen en wortelvoet afsnijden en de venkel in reepjes snijden. Ui in plakken snijden, in ringen verdelen en 10 min. in 1/3 van de olie bakken. De prei en venkel apart in 1/3 van de olie roerbakken. Oven voorverwarmen op 200° C. Schaal invetten en bodem bedekken met prei en venkel, daarop een laag aardappelen en dan uien leggen. Bestrooien met zout en peper en weer een laag prei en venkel, aardappelen en uien erop leggen. Bestrooien met zout, peper, broodkruim en besprenkelen met de rest van de olie, 20 min in de oven bakken.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!