2021-13

Leren leidinggeven

Nog een paar maanden en dan zwaai ik af met (hopelijk) een diploma van Warmonderhof op zak. Niet nadat ik eerst nog wat van mijn bekwaamheden heb laten zien op mijn stageplek bij de Hooge Kamp. De bedoeling is dat je als medewerker biologisch dynamische landbouw ook iets laat zien van je leidinggevende kwaliteiten.

Dinsdag was zo’n dag. Ik zou (met hulp van Reni & Roel op de achtergrond) mijn collega’s aansturen bij het planten van de eerste lichting peulvruchten voor dit seizoen. Daar komt heel wat bij kijken. Vorige week donderdag al heb ik samen met Roel de bedden plantklaar gemaakt (ja, ik was die oranje jekker op de trekker). Dat betekent aan de voorkant van de trekker de zaaibedbereider aankoppelen, achter de rol voor het egaliseren van het bed. Met het teeltplan in de hand de juiste bedden opzoeken. En dan heen en weer. Klinkt makkelijker dan het is. Recht voor het bed komen te staan en er voor zorgen dat je niet door de kas heenschiet bij het ronden. Op het juiste moment de aanhangende hulpstukken omhoog laten komen en naar beneden laten zakken. Oh ja, en dan ook nog recht rijden. Ik wist niet dat trekker rijden zo inspannend kon zijn!

Dinsdag extra vroeg begonnen om met de trekker plantgeulen te trekken. Ondertussen stonden mijn collega’s te springen om onder mijn leiding met de opgekweekte tuinbonen, peulen, kapucijners en sugar snaps aan de slag te kunnen. Dus toog ik aan een toelichting over de taken voor deze dag. Sven, Arte, Vincent en Tammo startten met het uitplanten van de tuinbonen. Hamid en Reni pakten de peulen bij de kop en Elisabeth en ik gingen met de sugar snaps aan de slag. Opletten op de juiste plantafstand, ook bij je collega’s. Het juiste ras op de geplande plek. Vragen beantwoorden, het welzijn van je medewerkers in de gaten houden, op het juiste moment pauze nemen. Je hebt ogen en oren aan alle kanten nodig. Ik vond het een leerzame ervaring.

Halverwege de middag waren er 2800 tuinbonen, 6000 peulen en kapucijners en 1500 sugar snaps geplant. Daarna zijn de plantjes begoten en afgedekt tegen uitdroging en kou in de nacht. Met dank aan mijn 7 welwillende collega’s. Wel jammer dat iedereen weigerde de regenanoraks aan te trekken. Die passen zo mooi bij de gele opkweektrays. Ik geef ze geen ongelijk hoor, het was een zonnebrandsmeerdag.

En toen was het feest. Reni had een heerlijk Witte Donderdagmaal voor ons bereid. Aan drie prachtig gedekte tafels (op gepaste afstand van elkaar) vierden we het samenwerken en dat het goed is om met elkaar stil te staan bij waar we mee bezig zijn. Een mooie afsluiting van een zonovergoten dag.

- Mechteld -

Peulvruchten uitplanten olv Mechteld!

Pakket inhoud

Deze week
groenteRode biet (NL), Spinazie (NL), Monniksbaard (IT), Courgette (ES), Bakaardappel (NL)
mand volSnijbiet (IT), Prei (HK), Groene asperges (IT), Wortelpeterselie (NL), Kiemen alfalfa (NL), Koolrabi (ES), Rettich rood (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Sinaasappel Valencia (IT), Aardbeien (ES)
Verwacht
groente Prei (HK), Peen Rodelika (HK), Schorseneer (NL), Witlof (NL), Oesterzwam (NL)
mand volBroccoli (IT), Paksoi (NL), Pastinaak (NL), Knolvenkel (IT), Zoete bataat (NL), Raapsteel ? (HK), Rode 'zuur'kool (HK)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Banaan (PE), Clementines (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Witte maaltijd - soep & brood met allerlei lekkers in lichte kleuren!

Monniksbaard: Italiaanse delicatesse

Monniksbaard is een groente die afkomstig is uit de verre Orient, waar deze niet zozeer gegeten wordt als groente maar als natuurlijke reinigingsmiddel wordt toegepast. Monniksbaard is rijk aan kalium, is door de hoge concentratie chlorophyl (bladgroen) goed tegen bloedarmoede en is rijk aan vitamine A en C.

De monniksbaard kan als voorgerecht opgediend worden, maar ook heel goed in andere gerechten verwerkt worden - mee in de wok of in een groentetaart met paksoi of als hartig accent in een quinoa-salade of samen met pijnboonpitten en kaas een heerlijke pasta vormen. Vergelijk deze groente in toepassing ook met zeekraal als zilte groente.

Monniksbaard met citroen en harde kaas

Citroensap - olijfolie - zout - water - harde, pittige kaas

De monniksbaard ca 10 minuten koken in ruim water waar enig zout aan is toegevoegd (dit voorkomt dat de licht zoute smaak met kookvocht verdwijnt). Afgieten en besprenkelen met olijfolie en citroensap, serveren met plakjes/brokjes harde, pittige kaas.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Diverse werkzaamheden: schoffelen in groene kas - water geven met de tank en eerste beregeningslijn

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer !

Salade van rode biet en granaatappel

100 gram gemengde salade - 50 gram geitenkaas met honing - 1 biet - handje granaatappels - balsamicoazijn - optioneel frambozen

Een salade met flink veel roze en rood erin. Deze salade ziet er ontzettend kleurrijk uit, en is een fris begin van het diner. Je kunt voor de frambozen een bakje bevroren frambozen gebruiken. De frambozen die je overhoudt, gebruik je voor het nagerecht. Gebruik voor de salade niet teveel frambozen, omdat die vrij zuur kunnen zijn. Het mooiste is een goede balans tussen de frisse biet, de zoete geitenkaas en de wat zuurdere framboos. Bovendien biedt dit recept een uitgelezen kans om een granaatappel te ‘pellen’!

Wat moet je doen? Laat de frambozen ontdooien. Schil de biet. Kook de biet ongeveer 10 minuten.

Bereid ondertussen de granaatappel. Hoe doe je dat? Snijd het kroontje van de granaatappel los. Snijd 6 inkepingen van boven naar beneden. Houd de granaatappel boven een kom, met de opening waar het kroontje zat naar beneden. Sla er nu met een pollepel op, zo sla je de pitten eruit. Als niet alle pitten loskomen, kun je ze met de hand losmaken. Doe dit voorzichtig, want de witte schil wil je er niet bij hebben, die is te hard om te eten. Als alle pitten in het kommetje liggen, kijk je of er stukjes witte schil zijn meegekomen. Die haal je eruit.

Breek de geitenkaas in kleine stukjes. Doe wat sla op het midden van de borden. Snijd de biet in partjes. Leg de partjes biet aan de buitenrand van het bord. Doe dan wat granaatappels en frambozen door de salade. Schenk ten slotte wat druppels balsamicoazijn over je salade met biet en granaatappel