2021-14

Hagel, sneeuw en zonneschijn

Zee van zon (knipoog naar de narcis)

Net als je denkt:
waneer neemt de winter eens de benen?
breekt de grauwe aarde open
en tasten groene puntjes hoop
naar de ijzige grijze lucht.

Met hun knoppen als zaklampen
schijnen ze eerst nog onderzoekend rond
alsof ze zeker willen weten
dat het hun tijd al is.

Dan barsten ze open.
Zie ze stralen!
Hun zee van zon
kondigt de nieuwe lente aan.

Linda Vogelesang

De ‘Paas’bloemen hebben hier hun lente zee laten schijnen vorige week. Deze week staan ze er verwaaid, verfromfaaid en gehavend uit… wat een hagelbuien en sneeuwwind hebben ze (en ook wij) te verduren gehad.

Met sneeuwbuien was het echt ‘schraal' op het land in de prei; met de terugkerende zonneschijn heerlijk echter heerlijk te doen. De teeltbedden op de tuin vullen zich gestaag met deze week weer een zaai tuinboon door Vincent en Tammo (zie ronde foto). in de kas onttrekt het gewas plaatselijk al de grond aan het oog en ontstaat een groene zee: volgende week de eerste raapstelen in het pakket!

- Reni -

uitstoelende groenbemester - sneeuw/hagel - verspenen van kiemen van de Nieuw-Zeelandse spinazie (echte ‘koude’ kiemer)

Pakket inhoud

Deze week
groente Prei (HK), Peen Rodelika (HK), Schorseneer (NL), Witlof (NL), Oesterzwam (NL)
mand volBroccoli (IT), Paksoi (NL), Pastinaak (NL), Knolvenkel (IT), Zoete bataat (NL), Raapsteel ? (HK), Rode 'zuur'kool (HK)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Banaan (PE), Clementines (ES)
Verwacht
groente Kleurenpeen (NL), Wortelpeterselie (NL), Rettich rood (IT), Rucola wild (NL), Bakaardappel (HK), Raapsteel (HK)
mand volBloemkool (NL), Spinazie grof (IT), Butternut pompoen (ES), Knolselderij (HK), Komkommer (NL), Sla-mix (HK), Shii take (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Kiwi (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.).

Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt.

Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !

Romige oesterzwammen met tagliatelle

pakje tagliatelle - 300 g oesterzwammen - 3 el olijfolie - 150 g verse roomkaas (met peper) - 2 el verse basilicum in reepjes gesneden - 50 g oude kaas

Kook de tagliatelle beetgaar. Maak de oesterzwammen schoon met een beetje keukenpapier (voor zover dat nodig is). Verhit de olie in een grote pan en bak de (ongesneden!) oesterzwam­men op hoog vuur in 3-4 min. bruin en gaar totdat al het vocht verdampt is. Giet de tagliatelle af en bewaar een beetje van het kookvocht, laat hierin de roomkaas smelten. Giet de tagliatelle terug in de pan met het kaasmengsel en schep voorzichtig om, voeg daarna de basilicum toe en meng nog eens. Verdeel de tagliatelle over het aantal borden en kruid de oesterzwammen af met wat peper en zout en verdeel daarna over de pasta, als finishing touch nog wat geraspte oude kaas erover strooien en lekker eten maar.

Tip: lekker met een salade van rucola!

Oesterzwammelet

500 g oesterzwammen - 200 g gerookte ham - 2 uien - 1 glas witte wijn - 4 eieren - 1 kopje melk - peper - zout - nootmuskaat

Snij de oesterzwammen in reepjes na ze goed schoongemaakt te hebben en fruit ondertussen de gerookte ham. Wanneer die bijgebruind is voegt u de zwammen toe en laat het geheel op een klein vuurtje tien minuten smoren, na eerst het glas wijn over het geheel uitgegoten te hebben. Klop dan de eieren op met peper, zout en nootmuskaat en voeg aan dat beslag wat melk toe. Bij de zwammen doen, gaar laten smoren en opdien­en. Liefst op brood, maar ook bij een maaltje gebakken aardap­pelen erg lekker!

Preioogst - afwisseling van sneeuwstorm en zon'overgoten'

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Gesmoorde schorseneren in sinaasappel-honingsaus

500 g schorseneren -1 theelepel citroensap - zout - peper - 25 g boter of margarine - 1 eetlepel honing - 1 dl sinaas-appelsap - eventueel allesbinder - verse dille, kervel of peterselie

Boen de schorseneren schoon onder koud stromend water. Schrap ze bij gedeelten af. Leg ze in een pan met water en kook ze beetgaar in ca. 15-20 minuten. Laat de schorseneren wat afkoelen en stroop de schil er af. Verhit de boter of margarine in een hapjespan en bak de schorseneren goudgeel. Voeg de honing toe, roer goed tot de honing carameliseert. Voeg het sinaasappelsap toe, leg het deksel op de pan en smoor de schorseneren gaar in de sinaasappelbotersaus. Bindt de saus eventueel.

Breng op smaak met zout, peper en verse dille, kervel of peterselie.