2021-15

Verhuizing van de woonwagen!

Onderstaande meelever is van de hand van Sinne (13 jaar).

Op vrijdag 9 maart 2021 is de woonwagen die hier al 17 jaar op het erf staat met een dieplader van het bedrijf Klomp Transport Zwolle opgehaald ,om te worden opgeknapt.

Na de woonwagen nauwkeurig te hebben opgemeten heeft Klomp Transport alles klaar gemaakt om de woonwagen langs de boom en op de dieplader te takelen. Dat werd zo gedaan: Eerst werd er een soort vierkant van stalen buizen door de kraan die ook op de dieplader zat eraf getakeld. Daarna werden er spanbanden eronder aan vastgemaakt. Die werden toen langs de boom en boven de woonwagen gehangen. Klomp Transport heeft daarna alle spanbanden onder aan het frame van de woonwagen vastgemaakt. Dat was het moment om de woonwagen met alles d’r op en d’r aan op te takelen en langs de boom op de dieplader te zetten.

Toen de woonwagen veilig op de dieplader stond hebben Roel en Klomp Transport de woonwagen met spanbanden stevig op de dieplader gebonden. Daarna zijn er nog een paar planken tegen de woonwagen geschroefd. Die zorgen ervoor dat tijdens de reis er geen onderdelen af kunnen vliegen. En na een laatste kop koffie is de woonwagen begonnen aan een reis naar een nieuw leven.

- Sinne -

Pakket inhoud

Deze week
groente Kleurenpeen (NL), Wortelpeterselie (NL), Rettich rood (IT), Rucola wild (NL), Bakaardappel (HK), Raapsteel (HK)
mand volBloemkool (NL), Spinazie grof (IT), Butternut pompoen (ES), Knolselderij (HK), Komkommer (NL), Sla-mix (HK), Shii take (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Kiwi (IT)
Verwacht
groenteRode biet (NL), Witlof (NL), Witte koolrabi (ES), Slamix, Sjalot ? (HK), Paprika punt (NL)
mand vol Groene asperges (IT), Paksoi (HK?), Kleurenpeen (NL), Knolselderij (HK), Little gem groen (ES), Sla mix (HK), Trostomaat (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Fruit 2 ? , Fruit 3 ?
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Tussen de regen- en hagelbuien door plant en zaaiwerk op de tuin en de eerste oogst van het nieuwe seizoen: raapstelen uit eigen kas. Eet lekker!

Raapstelen

‘Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken.

Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastic zakje overheen te trekken. Verlies ze evenwel niet uit het oog, want lang houden de blaadjes het niet uit. Een natte theedoek om de bosjes wikkelen en in de koelkast leggen kan ook even bescherming bieden.

Raapsteeltjes in pasta met salsa verde

(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.

Worteltagliatelle met Parmezaan en citroenolie

3 flinke winterwortels - 1 grote rode ui - 12 cherrytomaatjes - platte peterselie - 4 el citroensap - 8 el olijfolie extra vergine - 250 gr verse tagliatelle - peper en zout

Was de wortels, tomaatjes en peterselie. Snijd de onder- en bovenkant van de wortel af. Schaaf met een dunschiller over de wortels, totdat je een hele berg wortelslierten hebt. Snijd dunne ringen van de rode ui en halveer de cherrytomaatjes. Hak de peterselie fijn en zet dit met de tomaatjes apart. Zet een pan op met water en een snuf zout, voor de verse pasta.Verhit in een grote hapjespan 3 el olie en fruit zachtjes de rode ui aan. Na twee minuten mogen de wortelslierten erbij. Laat dit lekker even een paar minuten smoren, totdat de wortel wat zachter wordt. Als het te droog dreigt te worden doe je er twee eetlepels water bij. Meng het citroensap met de extra vergine olijfolie en breng op smaak met wat peper. Zet dit klaar voor als de wortel gaar is. Kook nu de verse pasta. Kook dit volgens het recept. Doe de tomaatjes bij de wortel en ui en giet de pasta af. Voeg de pasta toe aan de wortel, ui en tomaatjes. Schep dit goed om, tot de wortel met de tagliatelle is vermengd. Het vuur mag nu uit. Schenk op het laatst de citroenolie bij de worteltagliatelle en roer even door. Rasp voor het uitserveren flink wat Parmezaanse kaas over de worteltagliatelle en maak af met wat blaadjes peterselie.

plantgoed gearriveerd - machinaal planten

Rettich

Rettich of rammenas is een witte, langwerpige wortel en is familie van de radijs. De zwarte winterrammenas, erg scherp van smaak, is vrijwel verdrongen door de wat frissere witte zomervariant, de rettich. De rettich heeft dan ook die vergelijkbare pittige smaak (iets milder). Bij aankoop moet de rettich hard en stevig aanvoelen. Een goede rettich heeft een fantastische crunchy bite en is sappig.

Rettichsalade met yoghurt-mosterddressing

225 g rettich - 2 el Griekse yoghurt - kneepje limoensap - peper en zout - mosterd - naar smaak - handje peterselie

Was de rettich (schillen hoeft niet, blijft de rode buitenkleur mooi behouden) en spiraliseer in een daarvoor bedoeld apparaat. Klop de yoghurt met een kneep limoensap. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de rettich. Proef en voeg zoveel mosterd toe als je zelf lekker vindt. Dat is nogal persoonlijk en de smaak zal ook moeten afhangen van wat je erbij eet. Lekker pittig als je het als lunchsalade eet, wat milder als je het serveert bij teriyaki, stel ik voor. Bestrooi vlak voor het serveren met gehakte verse peterselie.