2021-17

In volle gang

De start van het seizoen 2021 is in volle gang.

Alle lichtingen peulvruchten zijn reeds gezaaid (reeds 9 bedden tuinbonen in 5 verschillende lichtingen); de hekwerken voor de peul/capucijner/sugarsnap worden opgebouwd. De aardappelen zijn gepoot, al duizenden plantjes geplant of gepoot, en evenzeer zoveel zaadjes van diverse soorten.

De bedden vullen zich meer en meer; beginnend bij de bedden dichtbij het erf en nu ook steeds verder van het erf af. Inmiddels is er ook al een volle ronde beregend en is er al geschoffeld, geweigerd, zijn de zaaisel gebrand met de infraroodbrander - dit alles om het bijkruid tussen de groentegewassen tegen te gaan.

Voorzichtig beginnen we nu ook met nieuwe oogst; als eerste de raapsteel en slamix, deze week de misome (bladkool, groen en smaakvol) en eikebladsla groen en volgende week paksoi en eikenbladsla rood. Ook de koolrabi dikt al en de andijviekroppen vullen zich ook al 😉

Wij genieten als tuinders en jullie kunnen meegenieten in beeld en in oogst!

- Reni -

aardappels poten - wanneer zijn Frieslander in zijn ‘element’ is!: dinsdag alle aardappelen gepoot, mooi voorgekiemd - na drie dagen al veel wortelingontwikking te zien. Noorden/oostenwind is schraal en droog - met een beregeningsronde zijn alle gewassen weer van water voorzien.

Pakket inhoud

Deze week
groente Misome (HK), Bloemkool (ES), Courgette (ES), Trostomaat (NL), Eikenbladsla groen (HK)
mand volWaspeen (NL), Raapsteel (HK), Knolvenkel (IT), Koolrabi (ES), Wortelpeterselie (NL), Little gem rood (HK), Rucola wild (HK), Komkommer (NL)
fruitAardbeien (ES), Appel Jonagold (NL), Sinaasappel Valencia (IT)
Verwacht
groentePeen (HK), Paksoi (HK), Prei (HK), Witlof ??? (NL), Eikenblad sla rood (HK)
mand volAubergine (NL), Misome (HK), Courgette (IT), Kastanje champignons (NL), Zoete bataat (IT), Eikebla sla groen (HK), Slamix (NL), Radijs (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Peer Conference (NL), Fruit 3 (?)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

geplant, gepoot, gewassen...versterking op allerlei vlak: vrijwilligers, kinderen met neefje en vriendje!

Misome met rundergehakt voor 2 personen

300 g misome of paksoi - 1 el olie - 1 teentje knoflook, geperst - 175 g rundergehakt - 1 ui - 1 theel. kerrie poeder - 1 el sojasaus - ½ theel. sambal - 1 theel. suiker - 1 el citroensap - 1 el verse basilicum - fijn gehakt - 1 theel. sesamolie

De misome wassen en uit laten lekken. Snijd de misome in dunne repen. De olie in de wok verhitten. Dan het vlees roerbakken op hoog vuur tot het rul en lekker los is. Vervolgens de knoflook, kerrie en de fijn gesneden ui mee bakken. Is de ui glazig dan de misome erbij roerbakken. Het vuur temperen en sojasaus, sambal en suiker toevoegen, en weer roerbakken tot alles warm is. Tot slot sesamolie en basilicum toevoegen en goed mengen.Direct serveren. Lekker met rijst en wat schijfjes dun gesneden zoet zure komkommer.

oogst in ‘groene kas oase’ - verzorging/schoffelen van groot (plantgoed) en klein (zaaisel) - wie zaait en verzorgt kan ook oogsten;

Misome met blauwschimmelkaas

400 g misome - 1 ui - 100 g blauwschimmelkaas - 3 gedroogde tomaatjes op olie - ½ theel. tijm - olijfolie

Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Bladeren van de misome los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, met de tijm en een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 min. gaar stoven. Tomaatjes klein snijden. Blauwschimmelkaas in kleine blokjes snijden. Tomaatjes en kaas toevoegen aan de misome. Lekker met pasta en een wortelsalade.

Preparaat - andere zorg en aandacht voor het gewas en het land 😊