2021-18

Oogst en klaar voor de start!!

Het weer zet ons en de gewassen stil in het werk wat we buiten kunnen doen.

Net voor de regen en het vakantievertrek van de beide tuinders Roel en Reni was gelukkig wel het overgrote deel van het geleverde plantgoed geplant; dan weg zijn onderwijl er beregend wordt is wel zo luxe (zelfs nauwelijks een spat regen gehad op vakantie adres in Zuid Limburg ;-) )

Ondertussen werd de laatste hand gezet aan de hekwerken van de rijspeulen en op zaterdag de markt een keer zonder ons gedraaid. De timmerman timmerde ook voort - een ware metamorfose in een aantal weken van de zolder; eerst slechts opslag, nu zijn er twee (slaap)vertrekken ontstaan!

De natte grond maakt dat we ook nog verder opruimwerk oppakken - ook de verzamelde ‘vieze’ kisten zijn door Sven ontdaan van zand en vuil en alles weer schoon op zijn plek.

Volgende week dan starten we buiten al voorzichtig met de herfstteelten met al de knolselderij als hele trage groeier, wordt de zomerprei geplant en oogsten we de kas verder leeg voordat deze verhuisd naar zijn zomerstandplaats waar we een week later de vrachtgewassen tomaat en komkommer planten! En voorzichtig ook al de eerste oogst van de volle grond met raapsteel en pittige sla mix.

Hebben jullie ze al gevonden ergens - happy stones? Mooie (beschilderde) stenen als verrassing/groetje. Nu deze week ook twee malen happy stones in de pakketten van de hand van Mira en vriendin Sara. Mocht je deze vinden foto=lief (met ook een mailadres vermeldt achterop)

- Reni -

hekwerk rijspeulen wordt opgebouwd - we oogsten de kas langzaam leeg - schoonmaakactie kisten

Pakket inhoud

Deze week
groentePeen (HK), Paksoi (HK), Prei (HK), Witlof ??? (NL), Eikenblad sla rood (HK)
mand volAubergine (NL), Misome (HK), Courgette (IT), Kastanje champignons (NL), Zoete bataat (IT), Eikebla sla groen (HK), Slamix (NL), Radijs (NL)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Peer Conference (NL), Fruit 3 (?)
Verwacht
groenteGroene asperges (IT), Aubergine (NL), Krulandijvie (HK), Bosui (HK), Little gem (HK)
mand volWaspeen (IT), Raapsteel (HK), Knolvenkel (IT), Zwamboon (NL), Rabarber (NL), Little gem rood (HK), Pittige sla mix (HK), Komkommer (NL)
fruitAppel Gala (IT), Banaan (PE), Blauwe bes (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Zelf ‘gelegde’ lasagne door de kinderen - happy Stones: wie zijn de gelukkige klanten!?

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Metamorfose van de schuur zolder - voormalig opslag nu twee (slaap)vertrekken

Paksoi van Karin

De eerste paksoi – uit eigen koude kas – komt in z’n smaak het meest tot zijn recht door deze eenvoudig te bereiden. Kort stoven of rauw als salade!

De paksoi schoonmaken. Uitje en knoflook fruiten in een pan met een dikke bodem (bosui is hier ook lekker voor te gebrui­ken!). Paksoi snijden in ongeveer 1 cm brede reepjes.De stelen bij de knoflook en de uien doen. Een beetje zout er over strooien. Stoven met het deksel op de pan tot het beetgaar is. Dan de reepjes blad erbij. Nog even stoven. Een scheutje soyu of tamari er over. Rijst is hier lekker bij.

Witlof met tomaat en basilicum

750 g witlof - 25 g boter - 3 tomaten - handje verse basilicumblaadjes of 1-2 theel. gedroogde basilicum - 150 g pittige geraspte kaas - versgemalen zwarte peper - boter voor invetten

Oven voorverwarmen op 200°C. Witlof wassen en in water met wat zout in ca.8 min. beetgaar koken. Uit latenlekken. Lofstronkjes doormidden snijden en in een ingevette ovenschaal leggen. Beleggen met de tomaten in plakjes en bestrooien met (versnipperde) basilicum, kaas en peper. 20 min. in de oven laten gratineren. Lekker met aardappelpuree en een salade.

Witlof-amandelsoep

kruidenbouillon - 200g witte gemalen amandelen - 250 ml room - 2 stronken witlof, in reepjes

Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witlof erover. Serveer met witte toast met boter.