2021-20

Kas vol zomer

De kas staat op zijn zomerstek. Altijd weer een ‘evenement’ op het erf - het verrollen van de kas met de elektrolier en dit aangezwengeld & begeleid door Roel. Uiteraard oogst deze actie vaak ook bijkijks van alle erfbewoners.

Wat hebben we geluk gehad met de weersomstandigheden en daarbij ook elk moment aangegrepen om het werk gedaan te krijgen tussen en voor de buien uit. Zo is anderhalve week geleden op een vrijdagmiddag de kasgrond al gespit voor de regen uit, is de kas precies een week later voor de regen uit verrold en zijn zelfs de aardappelruggen ‘just in time’ aangeaard voor de nodige mm’s zaterdagmiddag en zondag.

Ook deze week zijn momenten volop aangegrepen - woensdagmorgen geen polderronde om product op te halen voor Roel want nog droog en dan kan er nog een bed geponst worden voor de prei, en nog geschoffeld, aangeaard.

En deze weken ervaren we dankbaar het spreekwoord: ‘vele handen maken zwaar werk licht, vele handen maken veel werk gedaan’. Zo zijn op een avond nog de maïsplanten geplant met de kinderen, en genoten we een bijzonder mooi tuinmoment - het land stond in 'vuur en vlam’.

Deze week was het team daarbij een geoliede machine en had ieder een eigen taak; Vincent was ‘oppermeester raapsteel bossen' vergezeld door Elisabeth en Tammo, Sven was ‘prei chef’ en ‘zorgmeester voor losse grond voor de zomergewassen met de frees als assistent’, Arte was ‘meester grondverzet in en rondom de kas’ en 'zonnebloemen plantte hij uit als puntje op de I’, Roel was vertrouwd ’tuinmeester’ op en rondom de trekker en de volle grondteelten, Mechteld haakte 'gesmeerd in op woensdag en was smeerolie in sfeer 😉’ en ikzelf 'leidde alles in de schuur en de kas letterlijk en figuurlijk in goede banen’.

En dan staat als ‘oogst’ donderdag een kas geheel vol en is een zeer bewerkelijk pakket verzorgd 😉

- Reni -

planten, afdekken met doek en grondbewerking

Pakket inhoud

Deze week
groente Waspeen (Italië), Prei (HK), Spinazie (NL), Raapsteel (bos), Slamix (HK), Rabarber (NL), Extra cadeauprei om uit te delen
mand volRode biet (ES), Andijvie krul (HK), Bloemkool (NL), Asperge bundel ipv Groenselderij (ES), Sla mix ipv Krop sla (HK), Tomaat cocktail tros (NL), Extra cadeauprei om uit te delen
fruitAppel Rode Pinova (NL), Aardbei (NL), Charentais meloen (MA)
Verwacht
groente Rode biet (ES), Bloemkool (NL), Andijvie (HK), Koolrabi (HK), Paprika punt (NL), Rucola wild (HK)
mand volRucola wild (HK), Kleurenpeen (NL), Prei bundel (HK), Courgette (ES), Broccoli (ES), Wortelpeterselie (NL), Krop sla (HK), Paprika geel (NL)
fruitAppel Gala (IT), Perzik plat (ES), Sinaasappel Valencia (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

de mooiste tuinmomenten genieten we soms als gezin gezamenlijk op de tuin 😉

Raapstelen met gekarameliseerde ui
(recept tip van marktklant Erik)

Ik wordt altijd heel blij als ik met slechts een paar goede ingrediënten iets lekkers op tafel kan zetten. Dit recept is daar een mooi voorbeeld van. Voor mij zit de verrassing in de combinatie van de zoetheid van de ui en de pittigheid van de raapstelen. Kies voor de pasta een dikke soort zodat de pasta na het koken nog een goede bite heeft, dat combineert lekker met de knapperige stelen.

Ingrediënten voor 2 personen: 120 gr pasta - 40 gr pijnboompitten - 1/2 bosje raapstelen - 1 grote gele ui - olijfolie - stukje citroen - peper uit de molen - zout

Snij de ui grof en bak in 15 minuten op een matig vuur totdat de ui gaat karameliseren. Je ziet dat er stukjes van de ui licht(!) bruin gaan kleuren. Beweeg de ui regelmatig zodat er niets verbrand maar alles glazig blijft.

Rooster de pijnboompitten. Was en snij de raapstelen en droog ze in een slacentrifuge. Als de raapstelen droger zijn blijft het straks op het bord ook droger. Bij grotere pasta snij je de raapstelen grof en anders fijner.

Vlak voordat de pasta gaar is, bak je de raapstelen in een beetje olie heel kort aan. Eigenlijk is opwarmen hier een beter woord, want als het blad van de raapstelen donker gaat kleuren is het al gedaan (een halve minuut). Meng de ui en de raapstelen.

Doe de pasta op het bord, schep daarover de groenten, bestrooi met pijnboompitten, peper en zout. Besprekel het geheel door een stukje citroen boven het bord uit te knijpen.

van maagdelijke kasgrond naar een met zomergewassen vol geplante kas - oefening in planten met aandacht!! (gaat ons goed af 😉 )

Appel-rabarbertaart voor 2 personen

Voor het deeg:

250 g tarwemeel (of een combinatie van ½ bloem en ½ meel)- 100 g koude boter in stukjes gesneden -1 theel. zout - 4 eetl. ijskoud water

Voor de vulling:

4 appels - 4 rabarberstengels - sap van 2 sinaasappels - 1 eetl. sinaasappelrasp - 1 afgestreken eetl. kaneel - 100 g bloem - wat nootmuskaat - 100 ml honing - 100 ml vruchtenjam

Kneed voor het deeg meel met boter, zout, klontjes boter en water tot een bal. Laat in plastic folie in de koelkast minstens een half uur rusten. Opnieuw kneden zodat het een soepel deeg wordt. 2/3 deel uitrollen en hiermee de bodem en zijkanten van een springvorm bekleden. 1/3 deel uitrollen en hiervan repen snijden. Verwarm de over voor op 190°C. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine stukjes. Was de rabarber en snijd ze in dunne plakjes. Meng in een grote schaal sinaasappelsap, -rasp honing, jam, kaneel, snufje nootmuskaat en de bloem tot een papje. Schep hier de appel- en rabarberstukjes door. Schep de vulling in de springvorm en leg de repen van het deeg kruislings over de taart. Zet in het midden van de oven en bak ca. 50 min. goudbruin. Laat de taart afkoelen en opstijven. Eet hem ijskoud of warm met slagroom.

Wortelsalade uit Andalusië
afkomstig van mergenmetz.nl

Ensalada de zanahoria - kooktijd 20 min - bijgerecht - keuken spaans Wachttijd liefst een dag maar meteen eten kan ook.

Lekkere koude salade in de zomer. Met de eerste wortels van het seizoen.

500 g wortels - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 3 eetl witte wijnazijn - 4 eetl olijfolie - 1 theel komijnzaad (even geroosterd in de pan is nog lekkerder) - 1/2 theel. zoet paprikapoeder - 1/2 theel gedroogde oregano; zout en peper

Was de wortels; schrap ze desnoods. Breng ze aan de kook en laat ze 15 minuten koken (let op: de dikte van de wortels is bepalend en we willen geen slappe dingen). Meng de fijngehakte knoflook met de azijn, olie, peper, zout en andere kruiden. Laat de wortels uitlekken. Snijd ze in schijfjes van ½ cm dik. Meng ze met de dressing en laat het minstens 12, liefst 24 uur staan.