2021-21

Groenbemester

De kas staat op zijn zomerstek. Altijd weer een ‘evenement’ op het erf - het verrollen van de kas met de elektrolier en dit aangezwengeld & begeleid door Roel. Uiteraard oogst deze actie vaak ook bijkijks van alle erfbewoners.

Een week vol wolkenluchten, onweer, wind, regen…maar tussen de buien door scheen ook de zon!

Voor de regen uit is de groenbemester geklepeld, gefreesd en ingewerkt. De triticale wintererwt vult het gat tussen de vroege en zomerprei en de late winterkolen het seizoen erop. Daarmee hebben we 'goud in handen'. Het land is bedekt, de grond krijgt een mooie structuur door de rijke wortelgroei, stikstof wordt gebonden uit de lucht, kort vliegen er veel insecten op én het organisch materiaal verrijkt de grond: voedt het bodemleven en levert uiteindelijk voedingsstoffen voor onze gewassen. Als dat geen goud is!

Door de nattigheid zijn we niet of nauwelijks op het land aan het werk geweest. Wel krijgt de tuin steeds meer vorm. Wanneer de doeken gelicht worden van het sla-vak wordt een mooi kleurenpalet zichtbaar. Straks met constanter weer kunnen deze blijvend van de gewassen af en wordt al het werk wat al verricht is niet meer aan het oog onttrokken en komt de oogst in zicht.

Vorige week raapsteel als primeur van de volle grond, deze week kroppen sla en de kroppen andijvie die het grootste deel van hun groei de bescherming van de kas genoten hebben.

Inmiddels hangen de draden in de kas, zijn de hekwerken van de peulvruchten nodig voor de groei omhoog, en staan de eerste vruchtgewassen klaar om bij droog weer uitgeplant te kunnen worden…

Daarnaast allerhande werkzaamheden op en rondom het erf. Graafwerk voor de nieuw te bouwen trekkerschuur, de nieuwe verblijfruimten in de werkschuur krijgen daglicht, en wordt door het tuinteam allerlei werk verricht rondom schuur, kas en tuin. Een reportage mannen aan ’t werk dit keer!

- Reni -

triticale wintererwt - de phacia en wintererwt bloeien, het gewas wordt nu tijdig geklepeld, gefreesd en ingewerkt

Pakket inhoud

Deze week
groente Rode biet (ES), Bloemkool (NL), Andijvie (HK), Koolrabi (HK), Paprika punt (NL), Rucola wild (HK)
mand volRucola wild (HK), Kleurenpeen (NL), Prei bundel (HK), Courgette (ES), Broccoli (ES), Wortelpeterselie (NL), Krop sla (HK), Paprika geel (NL)
fruitAppel Gala (IT), Perzik plat (ES), Sinaasappel Valencia (IT)
Verwacht
groente Asperge 2e klas (NL), Prei (HK), Spinazie (HK), Raapsteel (HK), Koolrabi (HK)
mand volWaspeen (IT), Koolrabi (HK), Aubergine (NL), Chinese kool (NL), Rabarber (NL), Krop sla (HK), Slamix (HK), Cherry pruimtomaat (NL)
fruitAppel Gala (NL), Aardbei (NL), Fruitsoort 3 ?
(HK): herkomst de Hooge Kamp

mannen aan ‘t werk (de dames ook hoor, maar niet op de foto 😉 )