2021-22

Vruchtgewassen

De tuin krijgt kleur - een beeld bruine aarde met wit/grijze doeken wordt verwisseld met groene stroken groentegewassen en een kleurenpalet aan slasoorten, doordat nu gedeeltelijk de doeken van de gewassen af kunnen blijven.

De oogst is dan ook eindelijk begonnen - deze week spinazie, raapsteel, koolrabi én de laatste winterprei van eigen tuin; aangevuld met mooie witte asperge van de Watertuin in Groeningen (Noord-Limburg).

Van herfstweer springen we deze week ineens in de zomer. Korte broeken, zomerschoeisel maar bedekt met hoeden/petten en goed ingesmeerd tegen de felle zon bovenaan blauwe hemel. De zomergewassen tomaat en komkommer voelen zich thuis in de kas en hebben reeds een touwtjes die hun ondersteund in hun groei omhoog. Op de volle grond is deze week een halve hectare aan met verschillende pompoenrassen uitgeplant. 6 rassen oranje pompoen, 4 rassen butternut pompoen met daarnaast ook grijs, groen, sweet dumpling, acorn, butternut, spaghetti pompoen. Kortom: een verscheidenheid aan grootte, kleur en smaken…

De eerste bloemen zitten in de peulvruchten. Door de koude en nattigheid wordt wel ons oogstschema en spreiding in de war gegooid. Een aantal gewassen gaan richting bloei voordat ze goed en wel in een oogstbaar stadium komen, de eerste lichtingen zijn daarbij veel trager gegroeid en lijken een overlap met latere plantingen te krijgen. Bij collega telers vernemen hetzelfde.

En dan te bedenken dat wij vanaf volgende week al volop aan het planten zijn voor de herfst en bewaarteelten - o.a. rode, witte kool, spitskool, spruitkool. Elk seizoen zijn eigen vaart…

- Reni -

Volle grond geniet momenten: oogst spinazie - groene kikker vanonder het doek - bloemen planten door Karin en Reni - kleurenpalet sla

Pakket inhoud

Deze week
groente Asperge 2e klas (NL), Prei (HK), Spinazie (HK), Raapsteel (HK), Koolrabi (HK)
mand volWaspeen (IT), Koolrabi (HK), Aubergine (NL), Chinese kool (NL), Rabarber (NL), Krop sla (HK), Slamix (HK), Cherry pruimtomaat (NL)
fruitAppel Gala (NL), Aardbei (NL), Galia meloen (ES)
Verwacht
groenteZwamboon?? (NL), Paksoi (shanghai) (HK), Andijvie (HK), Bosui (HK), Paprika rood (NL), Eikebladsla rood (HK)
mand volRode Zuurkool (HK), Spitskool (NL), Snijboon (ES), Spinazie (HK), Kastanje champignons (NL), Batavia sla rood (HK), Sla mix (HK), Komkommer (NL)
fruitAppel Jonagold (DE), Peer Conference (NL), Abrikoos (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter - 2 eetlepels slaolie - 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm. Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Vroege ochtendmomenten: oogst kroppen sla (zoekplaatje) en ophalen gemaaid gras door boer Piet senior

Risotto asperges

Risotto met asperges is natuurlijk een typisch risotto recept voor in het voorjaar. Logischerwijs heeft dit te maken met het feit dat asperges traditioneel vanaf de 2e donderdag van april tot en met 24 juni worden geoogst. Vaak wordt geadviseerd om de asperges apart te koken van de risotto om zodoende meer 'controle' over de asperges te hebben. Echter... bij dit recept zijn wij eigenwijs en doen wij dit dus niet. Waarom niet? Door de asperges vanaf het begin mee te koken, krijgt de risotto een veel sterkere aspergesmaak. En dat is natuurlijk toch waar het omdraait in een recept dat risotto met asperges heet. Of je de asperges nou apart kookt, of dit gelijktijdig doet met de risotto... Geniet van dit lekkere risotto recept, want het aspergeseizoen is maar kort!

150g risotto - 20g roomboter -1 sjalot - 1 teen knoflook - 5 witte asperges -100ml Italiaanse droge witte wijn - 500ml kippenbouillon - 25g Parmigiano Reggiano - verse peper - zeezout - verse peterselie

Verwarm de bouillon. Verwijder het houtige onderste stuk van de asperges. Schil de asperges daarna, snij deze in stukken van ongeveer een centimeter en snijdt de top apart af. De top van de asperges is vaak een stuk van 2 tot 3 centimeter. Verwijder de schil van de sjalot en knoflook en snij deze helemaal in kleine stukjes.

Bereiding

Smelt 15 gram van de roomboter in een koekenpan met dikke bodem. Fruit de sjalot en knoflook 1 tot 2 minuten. Doe de stukken asperge ook in de pan en laat 2 minuten opstaan zodat de smaken goed los komen. (evt kunnen de asperges ook in een later stadium - na de wijn en 1 lepel bouillon toegevoegd worden – dan wel ruimer water in een keer toevoegen).

Daarna doe je ook de risotto erbij. Bak de risotto 2 minuten mee, zodat de korrels glazig worden van het vocht wat in de pan zit. De korrels krijgen nu volop de kans op zich helemaal vol te zuigen met de smaak van de ui, knoflook en natuurlijk met name de asperge en worden lekker romig van de roomboter.

Blus het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn opnemen door de risotto. Als de wijn volledig door de risotto is geabsorbeerd, doe je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Als ook de bouillon is opgenomen door de risotto, doe je de volgende soeplepel in de pan. Herhaal dit principe tot dat de risotto bijna gaar is. Draai nog voordat de risotto perfect is het vuur uit en schep nog een klein beetje bouillon in de pan. De bouillon wordt nu nog steeds opgenomen door de korrels.

Ondertussen breng je het geheel op smaak met verse peper en zeezout. Rasp de Parmigiano Reggiano nu op de risotto en laat deze samen met de laatste 5 gram boter in het gerecht smelten. De risotto met asperges is nu helemaal klaar. Garneer met wat verse peterselie en rasp er nog wat grove vlokken Parmigiano Reggiano overheen, want het oog wil natuurlijk ook wat. Geniet van deze lekkere risotto met asperges! Buon appetito!

Salag Tamatar (Indiase spinazie met tomaat)

Salag Tamatar (Indiase spinazie met tomaat)

600 g spinazie - 100 g ghee (geklaarde boter) - 1 ui - 1 teentje knoflook - 100 g gemberwortel - 1 tl chilipoeder, kurkuma, garam masala & korianderzaad - ½ tl gemalen koriander, komijnzaad, zout & zwarte peper - 400 gr tomaat

Was de spinazie en schud de blaadjes droog. Snijdt ze in reep­jes van 2 cm breed en verwijder dikke steeltjes. Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem, voeg uien en knoflook toe en fruit ze op een laag vuur in 4 à 5 min. zacht. Schil intussen de gember en snijd hem in reepjes van 3 mm dik. Doe de gem­ber ook in de pan en bak 5 à 6' zachtjes verder. Voeg chilipoe­der, kurkuma, garam masala, korianderzaad en -poeder, komijn, zout en peper toe. Roer goed om en bak nog 1 minuut. Voeg de spinazie toe en schep om. Voeg de tomaten en breng al roerend aan de kook. Roer goed om en laat 5 à 10' stoven tot zowel spinazie als tomaten gaar zijn.

Spinazie-roomsoep (of pasta-saus)

300 gr spinazie - 50 gr boter - 0,25 l room - nootmuskaat - 50 gr bloem - 1 l bouillon/kookvocht - zout

Was de spinazie en verwijder waar nodig de hardere steeltjes. Kook de spinazie in een klein beetje melk met zout en nootmuskaat. Af en toe even roeren en als alles geslonken is even de staafmixer erdoor zodat alles fijngehakt wordt en er een smeuïg geheel over blijft. Bereidingswijze van roomsoep: Maak een roux van de boter en de bloem. Voeg hier langzaam de bouillon aan toe. Voeg tevens de gehakte spinazie toe en roer er tegen de kook aan de room door. Let op: niet koken!!!