Meelevertje 1 mei 2008

Na de buitjes van deze week komen de bladeren van de meeste bomen en struiken sneller tevoorschijn.
Zo kleurt het landschap weer helemaal groen. Ook de houtwal rondom de Hooge Kamp groeit helemaal dicht en de tuin sluit zich af van de omliggende akkers en weilanden. De tuin wordt dan bijna letterlijk een op zichzelf staand geheel. Niet helemaal natuurlijk want bijvoorbeeld de nodige mest en het zaad- en plantgoed komen van andere bedrijven en van de tuin gaan er weer groenten naar de klant. Maar door het sluiten van die houtwal krijgt de tuin een ‘geborgen’ sfeer. Het is alsof er net zoals allerlei dieren een nestje bouwen ook de tuin zich klaarmaakt voor de voort-planting. In dit geval geen jonge merels, haasjes (die zijn hier ook) maar lekkere groenten die hier van de nodige zorgen worden voorzien en uiteindelijk op jullie bord terecht komen.

Deze week de laatste groente van het vorige seizoen, een bundeltje winterprei. Bijzonder aan de prei is dat dit het enige gewas is wat jaarrond op de tuin staat en bijna jaarrond door ons geoogst kan worden. Alleen nu valt er een klein gat totdat de eerste zomerprei oogstbaar is. Maar inmiddels staan er al weer drie bedden geplant op de tuin en is zelf al een bedje winterprei gezaaid. Deze wordt begin juli met de spitvork eruit gehaald om op twee bedden uitgeplant te worden zodat deze kunnen uitgroeien tot mooie winterpreien.
Het opoogsten van de prei maakt dat we nu ook dit stuk land - samen met het land waar de spruitkool en het kasstuk waar de winterpostelein en veldsla hebben gestaan - hebben kunnen klaarleggen voor het aankomende seizoen. De tweede ronde van bemesting heeft hier plaatsgevonden, waarna de mest met de schijfeg is ingewerkt of met de ploeg is ondergeploegd.

De komende tijd staat het nodige zaaiwerk op de planning, de ‘rustvakken’ in de vruchtwisseling worden met grasklaver ingezaaid, de eerste suikermais en de courgette en pompoen worden al dan niet (voor)gezaaid, een nieuwe lichting tuinbonen en de nodige bladgewassen als spinazie en raapstelen staan op de planning.