Meelevertje 10 januari 2008

De rust in de omgeving is weer teruggekeerd. Rond de jaarwisseling zijn hier naast het knallen van vuurwerk, de knallen en het gejoel van carbid hoorbaar. De ene knal nog harder dan de andere. Maar met nog wat na ebben de dagen na nieuwjaar en de scholen die weer begonnen zijn hoor je deze nu nauwelijks meer.

Met de winterperiode met alleen nog prei, spruitkool, boerenkool, savooie kool, winterpostelein en veldsla is voor ons de tijd aangebroken dat we geregeld naar collega-tuinders en -akkerbouwers afreizen om producten op te halen.
Deze week pompoen oranje van Jos Jeuken (Gaos, Lelystad), Rode biet van Niek Vos (Emst - Noordoostpolder), Wortelpeterselie van Jan van Geffen (Arinoza, Lelystad), Chinese kool van Mart Groot (de Terp, Enkhuizen) en Rapen van Jan Schrijver (de Lepelaar, Sint Maarten). Kortom een hele scharkering van diverse producten die elk een specialiteit zijn van genoemde telers. Eet er smakelijk van!

* * * * *

Afgelopen zondag 6 januari was het Driekoningen, waarop wordt stilgestaan en herdacht de bijbelse gebeurtenis van de wijzen die uit het oosten een ster volgden tot in Bethlehem, om Jezus te begroeten als de pasgeboren koning der joden. Wellicht dat een aantal nog kan herinneren als kind langs de deuren gelopen te zijn met een lampion en zingend het lied:
Drie kooooningen, drie kooooningen,geef mij nen nieuwen (h)oed.
Mijnen ouwen is verslee-eeten,mijn moeder mag 't nie wee-eeten.
Mijn vader heeft het geld,op de roo-ooster geteld.
Als beloning voor het zingen krijgen de kinderen eten, snoep en geld. Het snoepgoed dat werd uitgedeeld stamt van heidense offermalen. De boon in de koek zijn ook afgeleid van heidense gebruiken. De Germanen mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten (hun hoofdvoedsel) eten en de 'heilige boon' betekende het einde van de vastentijd. In huis werd Driekoningen met eten, drank en gezang gevierd, Jan Steen heeft dit geschilderd. Bekend is het Koningsbrood of koningentaart die men bakt: er wordt een boon of muntstuk in verstopt en degene die het vindt is die dag ‘koning(in)’. In België zijn deze zelfs rond Driekoningen bij de bakker te koop.