Meelevertje 12 juni 2008

In de kas groeien de de planten nog harder dan buiten. De tomaten en komkommers schieten de hoogte in. Het blijft voortdurend nadenken over de behoeften die deze planten nodig hebben. De nokluchting open en dicht zetten, dieven en indraaien, wieden - gelukkig wordt de bevloeiing door een kleine computer geregeld, de planten krijgen daarmee met regelmaat drie maal daags hun benodigede vocht. Kortom er steken veel zorgen en tijd in. Het eindresultaat mogen mooie, smaakvolle vruchten zijn.

Er is volop leven op de tuin. Veel gewassen staan nu te groeien of zijn (bijna) oogstklaar. In de aardappelteelt verschijnen de eerste bloemen, er zijn volop peulvruchten en ook de eerst courgettes worden geoogst. Nog even en de kas is tot een waar oerwoud dichtgegroeid, een hommelvolkje ondersteund hier de bestuiving van de tomaten waarvan de eerste groene al zichtbaar zijn.
De jonge scholeksters vliegen luidroepend rond, het vrouwtje torenvalk zit nog op haar nest en de jongen van de steenuilen vliegen bijna uit. Vorige week zijn deze onder toeziend oog van ons geringd - van een metalen ringetje met nummer voorzien - zo kan de stand en de spreiding van deze jongen in volgende jaren gevolgd worden. Dit mede door de verdienste van de steenuilenwerkgroep.
De koolgewassen groeien over de teeltbedden breed uit, nog even en de eerste bloemkolen en broccoli gaan zich vormen - mits de houtduiven de planten enigszins met rust laten. Komt daar hulp van een schare aan vogelverschrikkers voor de tuinders...!?

Deze week een pakket volop groene delicatesse, groene asperges van de Watertuin uit Groeningen (Noord-Limburg). De teler van de Watertuin - Gaveshi - heeft in de beginjaren nog hier op de Hooge Kamp gewerkt, nu vult hij deels de pakketten van eigen bedrijf elders! En van eigen tuin: knapperige peultjes.
Deze week als toegift nog een koolrabi. Lekker als knapperig accent in de rode bieten salade, of verwerkt in de koorabi-omelet bij de andijvie stamppot bij het wat koudere weer op komst….