Meelevertje 12 maart 2009

Het eerste plantgoed staat in de kas, de grond is nog wel erg koud en de verwarmende zon is veelal achter een wolkendek te vinden. Maar met komende stijgende temperaturen staan deze in de startblokken om het eerste knapperige, frisse lentegroen te worden. De beregenings-leidingen zijn weer sluitend gemaakt met de koppelingen die er uit voorzorg voor vorstschade gedurende de winterperiode uit worden gehaald. Deze week nog een eerste buitje, want wanneer de zon schijnt doet deze zichtbaar zijn werk. De bovenlaag droogt al wat uit en de grond warmt langzaam op. Dinsdag was al zichtbaar dat de zaadjes van de rucola en raapsteel aan het opzwellen waren van het vocht, de kieming is nabij…

De voorbereidingen op de volle grond zijn in volle gang. De teeltbedden zijn gereden, plaatselijk zijn de bedden al gespitsfreesd en ligt daardoor mooi, los en egaal klaar voor het eerste plant- en zaaigoed dat komen gaat.
De ploeg is tevens ingewijd. Veelal zijn de meeste voormalige tweejarige grasklaverpercelen al ondergeploegd. Met een tevreden resultaat! Op de tuin die het verst van het erf afligt en niet gedraineerd is, is nog iets te nat dus hier laat de grondbewerking nog op zich wachten.

Eind deze week/begin volgende week arriveert ook al het aardappel-pootgoed samen met de plant-knoflook en uitjes.
De laatste kunnen nog onder een kap van de kas geplant worden én op de volle grond.
De aardappelen worden eerst wakker gemaakt voordat ze gepoot worden - ze worden hiervoor in de warmte en in het licht gezet wanneer de zon zich laat zien buiten.
Met onze raja-aardappelen kunnen we nog ruim een maand de abonnementen en de markten voorzien - een tevreden resultaat. Langzaam wordt het wel leger in de aardappelopslag. Ook bij onze vaste telers - waar we de akkerbouwmatige produkten van betrekken - uien, pompoen, pastinaak, wortel etc. raakt de voorraad op. We hebben deels hier vooruitbestellingen en/of reserveringen gedaan.