Meelevertje 15 mei 2008

Wat een drukke tijden op de tuin! Er zijn de afgelopen weken bergen werk verzet. Bijna twintigduizend plantjes zijn er in de grond gestoken. Ook zijn er weer een aantal bedden gezaaid. We hebben de feestdagen goed kunnen gebruiken.
Met dit schrijven nu - woensdag - zijn de komkommer- en tomatenplanten zojuist gearriveerd. Maandag en dinsdag is de kas hiervoor verplaatst naar zijn zomerplek, wat gebeurd met de trekker, lier en krachtstroom - altijd weer een hele onderneming. Morgen de laatste grondbewerking en dan gaan de eerste planten de grond in. Daarna kunnen er volop touwtjes gehangen worden aan de gewasdraden die de planten zullen gaan dragen.

Op de tuin is ook volop geschoffeld en met de omslag van het weer in het vooruitzicht is er op twee avonden ook nog het nodige werk verricht - de pompoenplanten die langzaam hun kopjes boven de grond laten zien zijn met de trekker en schoffelbalk geschoffeld (wel liefst 13 bedden) en ook de kolen zijn mechanisch aangeaard. Dit laatste zorgt ervoor dat het onkruid op de plantrijen bedolven wordt onder grond en daardoor niet verder groeit. Het koelere weer met minder zon zorgt er de komende tijd wellicht voor dat we even niet hoeven te beregenen en dat de komkommer- en tomatenplanten de tijd hebben hun wortels een weg naar het vocht te laten zoeken.

Tijdens onze noeste arbeid worden we aandachtig in de gaten gehouden door tal van vogels op en rond de tuin. Een aantal vogels hebben al jongen. Als bezorgde ouders volgen ze ons met Argusogen. De steenuil heeft er 5 (jawel!) en de afgelopen week hebben we ook gezien dat de scholeksters met 3 jongen over de tuin lopen. Als je in de buurt komt vliegen ze luid schreeuwend over je hoofd om je weg te jagen. Tja, we moeten de tuin ook delen met anderen. Maar dat vinden we helemaal niet erg.

****

De uien-abonnementen stoppen per nu, de voorraad Nederlandse uien is zowel bij ons als de teler zelf op. We gaan weer van start als er mooie, Nederlandse uien voorradig zijn. De verwachting is dat dit begin oktober zal zijn.
De aardappel-abonnementen worden vanaf nu gevuld met nieuwe aardappelen, voor zowel de vastkokende en de kruimige variant is een aardappelras nieuwe oogst voorradig.