Meelevertje 19 maart 2009

Het voorjaar is los. De buitentafel staat weer buiten en de eerste middagpauze met thee en sap hebben we al buiten in het zonnetje genoten, rozig van de zonnewarmte zijn we weer aan het werk gegaan .
Maar meer nog wordt dit op de tuin zichtbaar. Het land ligt er grotendeels klaar bij, de grasklaverpercelen zijn omgeploegd, de zijn er al verschillende bedden gespitsfreesd en met de cultivator zaai- en plantklaar gemaakt. Er is inmiddels bospeen, raapsteel, rucola, radijs en spinazie gezaaid. Het eerste bedje vroege prei is vorige week donderdag gepoot, de eerste bedden bladgewassen (diversen sla, andijvie, paksoi, koolrabi, chinese en spitskool zijn geplant en zelfs al twee bedden bloemkool. De winterbloemkool die in het najaar geplant is, is goed aan de groei, spannend deze zich verder ontwikkelen - wellicht over 4-6 weken de eerste Hooge Kampse bloemkolen. Wonderbaarlijk hoe de planten de flinke vorstperioden hebben doorstaan.

Onder de regie van een hogedrukgebied is het met wat zon en rustig weer al heel aangenaam deze week, dat is veel vroeger dan vorig jaar. Wellicht dat deze week het kwik zelfs stijgt boven de 15 graden, een aanzienlijk verschil met vorig jaar - in De Bilt en op de meeste ander plaatsen kwam de temperatuur in 2008 pas op 20 april voor het eerst boven de 15 graden. Dat was uitzonderlijk laat: sinds 1901 is het maar drie keer voorgekomen dat de lente zo lang of nog langer op zich liet wachten. Bovendien viel vorig jaar maart nog sneeuw van betekenis en zelfs de Paasdagen (23 en 24 maart) waren wit. In de natuur is de lente echter anderhalve maand later dan 2008. Volgens de Natuurkalender is dat te wijten aan de kou van de afgelopen winter.

Komende vrijdag 20 maart staat de lente in elk geval voor de sterrenkundigen (op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon) op de kalender. Het meteorologische voorjaar is (om de berekeningen van klimatolgische gemiddelden niet te ingewikkeld te maken) al op de eerste van de maand begonnen. Hoewel de lente astronomisch al vrijdag a.s. begint zullen de nachtelijke temperaturen nog wel onder nul verdwijnen. De voorspellingen zijn dat deze van vrijdag op zaterdag tot -3°C kan dalen, hiermee is de dagelijkse gang (het verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur op een dag) groot. (bron: KNMI)

De gewassen worden dan ook goed afgedekt met Agrocover, een duurzaam syntetisch geweven doek. Deze zorgt voor een isolatie waarde van 2°, beschermd hiermee de gewassen tegen de ergste koude en tegen hazenvraat.