Meelevertje 22 mei 2008

Vorige week vrijdag hebben we met z’n allen nog doorgepakt om alle tomaten- en komkommerplanten in de grond te krijgen. Voldaan konden we het weekend in. Na een flinke regenbui in de kas was het aan de planten om goed te wortelen en op zoek te gaan naar water in de bodem. Deze ‘regen’ in de kas werd gevolgd door flinke buien op zaterdag op de volle grond, gestaag werd het water in de droge bodem weer aangevuld.
De beregeningsbuizen zijn even vrijaf.

Apart toch hoe snel zo’n kas op zijn zomerplek gevuld raakt. Maandag en dinsdag verrold, donderdag gefreesd, donderdag en vrijdag voorbereid, vrijdag geplant, zaterdag touwtjes gehangen. Het horizontale en verticale vlak al ingevuld, op naar een groen woud waar we overheerlijke zomervruchten uit kunnen oogsten!
Met de warmere temperaturen is het belangrijk dat onze zomergewassen goed wortelen. De schermdoeken zorgen ervoor dat de planten langer hebben om actief te wortelen - door de zon en warmte hangt een deel van de bladeren in de middag slap - dit blijft tot de planten goed geworteld zijn en vocht uit de bodem kunnen halen. Inmiddels liggen ook de bevloeiingsleidingen in de kas welke aangesloten zijn op een beregeningscomputertje.

Deze week een pakket waarvan het overgrote deel al van eigen tuin komt. Als toegift deze week ook asperges in het pakket van een collega-demeter bedrijf in Noord-Limburg - de Watertuin. Zelf opgehaald, dus overheerlijk vers!
Alles is nu goed aan de groei op de tuin. Wel waren aan begin van de week de nachten nog koud, van maandag op dinsdag zelfs plaatselijk vorst aan de grond. De bloeiende tuinbonen en de sla-bedden hebben we toch terug afgedekt met beschermdoek hiervoor.