Meelevertje 22 november 2007

De winterse nachten en winderige dagen van de afgelopen week hebben ervoor gezorgd dat de bloemkolen die bijna oogstbaar zijn op ons achterste veld een flinke tik hebben gekregen van de vorst. Door de wind konden wij de prille bloemkooltjes niet afdekken met hun eigen blad omdat deze dan gewoon weer zouden wegwaaien, daardoor had de vorst vrij spel. Wij geven de kooltjes nog eventjes tijd om te herstellen in de hoop dat er nog oogstbare bloemkool gaat komen voor in uw pakket. Deze teelt was overigens voor het voorjaar gepland (zoals dit voorjaar wel gelukt is), maar heeft het nodige risico in zich - door het relatief warme en zonnige najaar na een koudere zomer hadden de bloemkolen er dit keer al zin in om hun ‘bloem’ te vormen. De bloemkool als stadium richting bloeien, is echter niet zo vorstbestendig als de bladplant zelf.

Zelf net samen met Roel twee weken uitgewaaid in Frankrijk (Lac du Der voor het kraanvogels kijken en de Vogezen voor het wandelen en een bezoek aan middelgebergte wat we hier in Nederland niet rijk zijn). Begonnen in een op en top kleurrijk, zonnig herfstlandschap bij het Lac en geeindigd met een besneeuwd winterlandschap in de Vogezen. Na twee weken van vakantie van Roel en mij valt bij terugkomst meteen de doorkijk naar het omringende landschap op. Het stormachtige herfstweer tijdens ons verblijf in de Vogezen heeft alle bladeren hier van de bomen gewaaid. Op het land rest alleen nog een beetje andijvie en bloemkool die niet vorstbestendig zijn - naast onze winterteelten die deze kou wel kunnen doorstaan.

Deze week pakken we het werken aan het teeltplan van 2008 op en volgende week hopen we daar een heel eind mee te komen. Benieuwd! Leuk om te doen met z'n vieren, Jeroen die langzaam steeds meer bezig is met zijn vervolg volgend jaar elders en Joost die nu volop bezig is met alle regeldingen om hier vloeiend te landen.
De wensen van jullie als klant mogen ook klinken, wij kijken dan of en hoe we deze mee kunnen nemen. Graag horen we dit dan per email op info@hoogekamp.nl