Meelevertje 24 januari 2008

Ondanks dat het nu winter is hebben we deze week toch nog geplant, niet op de volle grond maar in de kas. Na het opsnijden van de 1e lichting veldsla is de grond gefreesd en is een 2e lichting geplant. Deze mag nu uitgroeien tot de nodige porties veldsalade, welke afhankelijk van de weersomstandigheden oogstbaar zal zijn begin tot half maart.

Let wel; deze week een bijzondere inhoud van het pakket. De Hooge kampse pakketten wisselen om de week in aantal - dit vanwege een aantal tweewekelijkse abonnementen die nog stammen uit de tijd dat deze mogelijkheid werd geboden. De witlof was nu naar de kleine ronde verschoven, terwijl we juist wensen dat deze geliefde groente ieder van onze pakketklanten bereikt! Daarom twee keer op rij witlof in het pakket.
Wij hebben gekozen om nog een keer oranje pompoen in de pakketten te stoppen, ditmaal echter pompoenen met een verhaal. De pompoenen van de Bolster - voor wie wij de groene pompoen voor zaadteelt hebben geteeld - hebben het koud gehad. Gevolg: deze pompoenen krijgen kleine plekjes, welke de pompoen voor langere bewaring ongeschikt maken. Én zonde van de pompoenen - want deze belanden op de compost - én met het gegeven van stijgende prijzen hebben wij besloten deze voor een zacht prijsje (extra) in de pakketten te doen. Even met een mesje de paar oppervlakkige plekjes in de schil nalopen/wegsnijden, en dan verwerken tot een heerlijk gerecht. Hier niet te lang mee wachten, het is geen pompoen die lang bewaard kan worden!

Een langzaam beginnend voorjaar zie je al her en der ontwaken! De merelmannetjes houden al territorium gevechten, en er wordt zo nu en dan ook al binnensmonds een beetje mompelend gezongen. De gele kornoelje en de toverhazelaar staan al volop te bloeien.