Meelevertje 29 mei 2008

Na 3 weken intensief planten vonden we de afgelopen week weer de tijd om aandacht te besteden aan het schoffelen en wieden. Waar het kon, werd er geschoffeld met de schoffelbalk achter de trekker. Anders met de rolschoffel of ‘de schoffel’ beiden praktisch handgereedschap. Waar het moeilijk was verwijderen we het onkruid met de hand.
Dit geldt zeker voor de gezaaide winterprei en bospeen, waarvan de rijtjes nu weer mooi zichtbaar zijn van zichzelf alleen. Van verre zie je ons dan op handen en voeten tussen de bedden kruipen. Een inspannend en tegelijk ontspannend preciesiewerk met een goed resultaat.

De melkveehouder is eind vorige week het gras-klaver op de tuin komen maaien. Dat gaat met grote trekkers en machines en we staan er toch steeds van te kijken hoe snel dat allemaal gaat. Waar eerst de klaver donkergroen en meer dan kniehoogte hoog stond, ligt er nu een vlak lichtgroen tapijt waar talrijke vogels zaden en wormen zoeken.
Naast de steenuilen met 5 jongen, vliegen de torenvalken ook af en aan naar de nieuw geplaatste kast. Nog recente paringen van de torenvalken gezien, dus erg benieuwd of en hoeveel jongen hierin zitten. Deze is alleen niet zo goed te bereiken - 5 m hoog en hierdoor ook erg wankelig. En voor het eerst op de Hooge Kamp - er is ook een paartje scholeksters die drie jongen hebben en goed bewaken. Volop alarmgeroep wanneer we achter op het land komen en ook de kraaien worden met luid geroep achterna gejaagd.

De chinese kool die in het pakket zit, is degene uit de tweede plantlichting van buiten van de volle grond. Deze is eind maart geplant. Zoals jullie allemaal weten is het een laat voorjaar geworden. De chinese kool heeft in deze vroege periode nog veel koude temperaturen moeten doorstaan. Het is hem daarom ook niet gelukt om tot een compacte kool te volgroeien. Om doorschieten te voorkomen hebben wij besloten om deze vroeger te oogsten met wat meer omblad, lekker om te stoven of bijvoorbeeld om opgerold met rijst erin te serveren.

***

Eind juni zijn er weer de landelijke open dagen van biologische boerderijen. Ook de Hooge Kamp zet haar poort open!

Jullie zijn welkom op zondag 22 juni van11.00 tot 16.00u.
Rondleiding, proeverij, terras achter de schuur en ook aan de kinderen wordt gedacht….