Meelevertje 3 april 2009

Maart roert z’n staart, April doet wat ie wil....
We zijn benieuwd wat april na alle maartse buien brengen zal, de maand begint in ieder geval mooi. Na de nodige neerslag kan de grond weer mooi opdrogen, en kan het plantgoed van week 13 verlaat de grond in. Volgende week volgt dan gelijk een nieuwe lichting. Het buitenwerk is volop begonnen nu! Naast planten en zaaien staat voor volgende week ook het zetten van het hekwerk voor de peulgewassen op de planning.
Langzaam krijgt de tuin dan al weer meer vorm, niet alleen meer in het platte vlak; maar ook de hoogte in. De kas laat zien wat straks ook op de volle grond zichtbaar gaat worden - een mooie samenwerking tussen grond en plantgoed met volop kiem- en groeikracht. Volop knisperend voorjaarsgroen is in wording al te zien.

De tuinders doen volop nieuwe energie op met het buitenwerk en de voorjaarszon, genieten!
We zijn lekker opgeruimd op het bedrijf; afgelopen vrijdag hebben we de kans genomen om even flink de voorjaarsschoonmaak te doen gelden in de grote schuur en kantine. Fijn dat dit op orde is, nu onze aandacht steeds meer naar buiten wordt getrokken.

Niet alleen de tuinders zijn volop buiten te vinden, ook de pootaardappelen staan overdag in het zonnetje. Nadat ze twee à drie dagen op een temperatuur van 16°C goed wakker zijn geworden, kunnen de ogen nu uitlopen en stevige korte spruiten vormen. Volgende week zullen de eerste aardappelen al gepoot worden, de vroege junior. De rest volgt daarna, wanneer tijd en spruit geschikt zijn hiervoor.

Deze week een enigszins verschillende inhoud voor de verschillende pakketten. Voor de kleine pakketten de laatste groene kool en veldsla; voor de grote pakketten en combi-pakketten groene en/of rode snijbiet uit de kassen van de Bolster uit Epe (producent van biologisch-dynamisch zaden voor groenten, kruiden en bloemen). Voor de grote pakketten zelfs aangevuld met een bosje voorjaarsrucola.