Meelevertje 3 januari 2008

Het is echt de koude tijd. Met de midwinterzonnewende (21 december) al weer achter ons wordt het al weer merkbaar dat de dagen gaan lengen. Op oudjaarsdag met het snijden van de veldsla op de vollegrond hoorde we met het invallen van de schemering de merel al weer volop. Ook de steenuil - die bij ons in de grote eik woont - waagde zich om zich te laten horen. Eerst nog schoorvoetend - zo klonk het althans - maar later met de keel enigszins losgetrild al meer voluit. Zelfs de ganzen zie je deels ook in noordelijke richting trekken - of is dit alleen op zoek naar een geschikte foerageerplek. Bijzonder om waar te nemen hoe fijn gevoelig er vanuit de natuur gereageerd wordt op deze verandering in daglengte.

Als tuinder ben je ook voortdurend met het weer bezig. De strenge vorst die voor woensdag en donderdag voorspeld was, heeft ons doen beslissen om op oudjaarsdag al de veldsla te snijden en op nieuwjaarsdag de boerenkool te oogsten en de spruiten voor de markten te plukken. Naast de weerberichten probeer je natuurlijk ook zelf aan te voelen hoe het seizoen zal verlopen. Een vroeg voorjaar, een droog of natte zomer…

Het dubbele pakket en daarmee pakketten-vrij in de laatste week van 2007 en een Apeldoorn markt die kwam te vervallen, heeft er voor een ieder hier voor rust gezorgd rond de kerstdagen. Voor Jeroen het moment om de laatste spullen in te pakken; donderdag de 27e is een verhuiswagen vol met Jeroen, Simone en Kiri in het gevolg richting Koedijk-Alkmaar afgereden - op naar hun nieuwe woonplek!

Roel en Reni zijn met een tussenstop bij familie naar Belgisch Limburg afgereden naar Joost. Een bestelbus vol met huisraad is deze kant op gehaald, gevolgd door Joost en Erlijn. Inmiddels is Joost na oud & nieuw in België nu echt op de Hooge Kamp aangeland. De eerste werkdag zit erop voor Joost!

* * * * * *
Wij wensen U een gezond, inspirerend en smakelijk 2008.