Meelevertje 5 februari 2009

De winterkou laat zich nog steeds zien. Er ligt een deken van rust over het land, wie weet nog gevolgd door een deken van sneeuw! De mestvakken zijn inmiddels grotendeels al uitgezet. Een bevroren ondergrond leent zich goed om de mest uit te rijden, zonder dat structuurbederf optreedt. De melkveehouder - waar we een samenwerkingsverband mee hebben - komt dit doen, en deze heeft trekkers die een paar maatjes groter zijn dan onze eigen. Voor het uitrijden is een bevroren ondergrond voor de extra draagkracht dus meer dan welkom.

Het voorzaaien van de peulen, doperwten en capucijners - die volgens planning rond deze tijd gezaaid worden - schuiven we een weekje op nu het zo koud is.
Deze week weer veldsla van eigen tuin in het pakket. Deze is zelfs groot geworden op de volle grond, goed afgedekt door fleece-doek - welke beter isoleert en beschermt tegen uitdrogende oostenwind dan agro-cover. Met een zonnetje hebben we deze dinsdagmiddag geoogst. Het goede moment hiervoor gekozen, want met de sneeuw van dinsdagavond/nacht hadden we het fleece-doek maar lastig kunnen verwijderen. En dan was het nog maar de vraag of de veldsla ontdooid boven de grond had gestaan. De koude die de veldsla heeft doorstaan, maakt dat deze extra vol en zoet van smaak is. Geniet er maar van!

Bij deze nog even een berichtje over de spruiten. Wij hebben vorige week goed gecontroleerd of deze vorstschade hadden, door doorsnijden of doorbijten op het veld. Het zag er goed uit, maar wij hebben achteraf nog zelf en van een abonnee begrepen dat er toch een paar slechte tussen hebben gezeten. Van buitenaf zagen deze er mooi uit, alleen aan de binnenkant zaten bruine laagjes van vorstschade. Hoop dat het bij een paar is gebleven, en daarmee de schade en evt. bederf van het eetgenot beperkt!

Na een zoektocht is hier maandag een nieuwe, tweedehands ploeg gearriveerd. Het duurt wellicht nog even voor deze in gebruik wordt genomen, maar het kriebelt natuurlijk wel al - vooral bij Roel.