Meelevertje 5 juni 2008

De tuin raakt steeds voller - steeds meer bedden worden beteelt en steeds meer bedden dragen een teelt die al flink tot wasdom aan het komen is. De tuin gaat echt leven nu!
In de aardappelen kan nog een keer aangeaard worden en dan is het gewas dchtgegroeid, dan is het wachten op de bloemen die tevoor schijn zullen komen. De pompoenen zijn goed aangeslagen, zijn goed aan het uitdijen en zullen binnenkort de eerste ranken gaan vormen. De pompoenvakken zullen als een tapijt door deze ranken bedekt worden. Dat is prettig voor ons als tuinders, onkruid krijgt dan namelijk aanzienlijk minder kans om te kiemen.

Het resultaat van de tuin die steeds meer tot leven komt, is dat een aanzienlijk deel van de pakketten inmiddels van eigen tuin afkomstig is. Het begint met de bladgewassen, maar ook de snelle koolsoorten als koolrabi zitten nu al voor de tweede keer in het pakket. Dit lekkere knolletje is zowel lekker gekookt/gestoofd waardoor deze een zachte, romige smaak krijgt of als fris, knapperig accent in bijvoorbeeld de salade. Samen met rode paprika en een simpele yoghurt/mayonaise dressing met (verse) thijm is het een smakelijke salade.
Ook komt dit maal de misome iedereen toe, een zusje of broertje van de paksoi. Misome is een van de vele snelgroeiende bladkolen die veel in Azië geteeld en bereid worden. Zoet en kruidig van smaak tegelijk!

De afgelopen week zijn ze verder gegaan met het werk waar we al een tijdje mee bezig zijn: wieden en schoffelen. De hoeveelheden plantgoed die we binnenkrijgen zijn weer een stuk overzichtelijker, waardoor er meer tijd overblijft voor gewasverzorging naast het oogstwerk. wat met meer soorten gewassen langer onze handen vraagt.
We krijgen gelukkig hulp. De ploeg van Teuge komt een handje toesteken en onze stagiaire Pieter en paar vrijwilligers zorgen ervoor dat we samen het onkruid de baas blijven.

***

Eind juni zijn er weer de landelijke open dagen van biologische boerderijen. Ook de Hooge Kamp zet haar poort open!

Jullie zijn welkom op zondag 22 juni van11.00 tot 16.00u.
Rondleiding, proeverij, terras achter de schuur en ook aan de kinderen wordt gedacht….