Meelevertje 5 maart 2009

De lijster laat in de morgen zo nu en dan zijn lied weer horen. De torenvalken worden weer veelvuldig op de tuin gezien, ook de kast heeft al meerdere malen een inspectie ondergaan. Het steenuiljte begint ook opnieuw met zijn roep naar het vrouwtje. Ook de meer gedomesticeerde vogels - onze kippen - zitten mooi in de veren en zijn reeds begonnen met de leg. We hadden al een vroege broedse kip. Toch nog maar even wachten, dachten wij!

Volop lente-activiteit - ook in alle privé-tuinen op de Hooge Kamp. Afgelopen zondag was iedereen druk bezig met de nodige snoeiwerkzaamheden en langzaam is ook al het blad (plataan, kastanjebomen en vooral ook van twee grote, rode beuken) opgeruimd. De sneeuwklokjes staan volop in bloei, en ook de krokussen en narcissen komen al zichtbaar boven de grond. We werden gezamenlijk in ons tuinwerk getrakteerd op een groep van 40-60 overvliegende kraanvogels, naast hun statige vlucht vooral een genot voor het oor - een bijzondere roep vult dan het hemelruim…!

Alles staat in de startblokken nu: de kas is verrold, het plantgoed gearriveerd. Donderdag ochtend na het pakketten inpakken zal er nog gefreesd worden en dan gaan de eerste plantjes de grond in. Een tweede lichting tuinbonen is maandag voorgezaaid en het zal niet lang duren voor de plantuien, - knoflook en pootaardappelen arriveren.
Op woensdagmiddag hebben Karel en Walker - vader en zoon - weer een dankbare klus verzet. Al het ‘oude’ gereedschap is van nieuwe stelen voorzien. In ere hersteld: we gaan we met veel handgereedschap het seizoen in!

Deze week weer eens een keer een volledig pakket van Nederlandse bodem. De veldsla straalt helemaal, een genot om te snijden en in zakjes te doen! Ook de groene kool vindt zijn oorsprong op eigen tuin, evenals de bekende winterprei. Dit alles aangevuld met peen van Niek Vos uit Ens en witlof van Mart Groot uit Enkhuizen.

Op deze nog bezette stukken na (winterprei, spruiten, winterbloemkool, groene kool), is alles inmiddels bemest.
Een fijn idee, nu kunnen de grondbewerkingen beginnen en de bedden gereden worden. Niet alle vakken in de vruchtwisseling komen gelijk vol, de gereden bedden vormen samen met het teeltplan het raamwerk.