Meelevertje 8 mei 2008

De aankomende weken zijn drie drukke weken voor ons. Het plantgoed voor de volle grond arriveert hier het hele seizoen in de oneven weken, met volgende week een extra levering voor het plantgoed van de kas - tomaten- en komkommerplanten en basilicum die tot een geurig toekruid kan uitgroeien.
Het warme weer maakt dat we lekker aan het werk zijn op de tuin. Vorige week is de eerste lichting suikermais gezaaid en ook al de pompoenzaden zitten in de grond. Het laatste bed was gezaaid en een fikse regen/onweersbui joeg ons van het land af de schuur in. Heerlijk is het om aankomende week goed aandacht te kunnen geven aan de onkruidbestrijding. Naast dat de gewassen goed aan de groei zijn nu, ontstaat er ook een groene waas over de teeltbedden van al het onkruidzaad dat kiemt. Droge grond met een uitdrogend briesje geven de optimale omstandigheden voor het nodige schoffelwerk, een ideale week hiervoor dus.
De tuinders krijgen langzaam hun eerste tint, het is oppassen om niet te verbranden in de felle voorjaarszon.

De eerste grote lichting plantgoed (naast prei dan) komt deze week binnen - een kleine 5000 planten knolselderij. Een trage groeier die we daarom al vroeg uitplanten op de tuin. Pas in september zullen we bij een gunstig seizoen daar de eerste van gaan oogsten. Wel 4 maanden heeft deze nodig om goed uit te groeien tot een oogstbaar product.

De eerste bloemen komen in de tuinbonen en peulen. Deze laatste zijn samen met doperwt en capucijner goed aan de groei en beginnen langzaam omhoog te klimmen in de netten die we voor deze gewassen hebben gespannen. Wel is het opletten op de duiven - deze moeten we menigmaal verjagen wanneer ze van het malse groen aan het pikken zijn. De vogelverschrikkers zijn niet afschrikwekkend of kleurrijk genoeg…

Mochten met de vele vrije dagen die er voor menigeen zijn, nog kinderen of ‘grote kinderen’ zijn om een mooie vogelverschrikker te maken. De tuin en tuinders laten zich graag verrassen door hun!
Het kan thuis, maar een paar uurtjes op de Hooge Kamp kan natuurlijk ook - stokken, stro, touw en draad zijn hier voldoende aanwezig - en wie weet wat er thuis nog voor de aankleding ligt. Mochten jullie willen komen knutselen,
wel graag even in overleg, per mail of met Reni op 06-50296729.