Meelevertje 9 april 2009

Deze week een voorjaars-paaspakket met knapperige raapstelen van de Bolslter, een bakje tuinkers voor de garnering van de Paasbrunch, zoete & kruidige wortelpeterselie, bospeen uit Italië en een volle zak met winterpostelein van eigen tuin. Leuk detail bij de raapstelen is dat Eelco Hafkamp (oud HK-tuinder) deze gebost heeft; hij is nu werkzaam op het zaadteeltbedrijf in Epe.

Deze week zijn de aardappels gepoot. Ca een halve ha heeft daarmee zijn nieuwe bestemming voor dit seizoen. De aardappelen worden bij ons gepoot met een tweerijige aardappelpoter. Het poten ging naar tevredenheid. Bij de junior - onze vroege aardappel - hebben we langzaam moeten rijden; door een maatverschil in deze aardappel zouden er anders teveel gaten ontstaan. Het stoeltje op de aardappelpoter heeft dankbaar plaats geboden voor afwisselend de vader van Roel, Elze-Lia als stagiaire en Monique als tuinder. Aan hun de taak om de lege lepels met de hand op te vullen met aardappelen.

Volgende week starten we hier in volle bezetting. Rob Zweep komt hier werken, fris met een W’hof diploma op zak; Reinout van de W’hof komt hier stage lopen; daarnaast hebben we de deeltijdstagiaires Elze-Lia en Julia die hier al vanaf september meedraaien, Ivo als vrijwilliger, met nu ook Mark die ons vrijdag komt versterken.

Een mooi beeld van afgelopen woensdag - met vereende kracht aan het werk:
door Roel wordt met de trekker en spitsfrees een bedje voor snijbiet klaargelegd, Monique en Elze-Lia zijn aan weerszijden van een bed met plantkarretjes en plantgoed in de weer om een bedje met vroege biet te planten (5 rijen op en bed, 30 cm op de rij), ikzelf (Reni) ben aan het rolschoffelen tussen de pas geplaatste hekwerken van de peulvruchten. Dit alles slechts twintig meter van elkaar. De wind is aan het aanzetten en zal in de middag voor een weersomslag zorgen met regen; maar eerst maakt de torenvalk nog ruim baan in de lucht onder het uitbrengen van zijn kreten.