Monique Baks (2008 - 2011)

Als jong meisje, opgegroeid op het boerenbedrijf van mijn ouders was ik veel buiten te vinden. Struinend door het bos met mijn pony en hond. Ook later bleef dit buiten, tuinieren en wandelen, een belangrijk onderdeel in mijn leven. Na de lagere school benoemde ik thuis dat ik naar de tuinbouwschool wilde. Door een niet zo enthousiaste reactie van mijn ouders is het toch iets met mensen geworden.

De ommekeer kwam bij het lezen van een interview hoe iemand zich had omgeschoold vanuit de sociale sector naar de biologische landbouw en nu als ondernemer een eigen bedrijf runt.

Ik leerde de Biologisch Dynamische landbouwopleiding aan de Kraaybeekerhof kennen en de deelname hieraan was een feest. Vanaf dag 1 wist ik, dit het is voor mij. Die twee jaar hebben mij enorm geraakt en gevormd. Ik weet ook dat het groenteteelt moet zijn. Ik haal veel energie uit het telen van groente, het verkopen aan een eigen betrokken klantenkring op de markt, het bereiden van voedsel en natuurlijk het genieten van puur en smaakvol klaargemaakt eten van eigen tuin. Voedsel is zo basaal, daar wil ik mijn energie voor inzetten.

Mijn eerste stage was bij een tuinbouwbedrijf in de buurt van Groesbeek. Het was hard werken maar daardoor ben ik alleen maar enthousiaster geworden. De handen in de aarde en fysiek bezig zijn is voor mij een groot plezier. De tweede stage heb ik vervult op de Hooge Kamp. Tijdens het verlof, van mijn toenmalige werk, heb ik fulltime op de Hooge Kamp gewerkt. Toen al, leek het me een mooi bedrijf om te werken.

In het voorjaar van 2008 kwam het verzoek van de ondernemers van de Hooge Kamp om mee te denken over een volgende stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Voor mij was het al snel duidelijk dat ik ging kiezen voor dit bedrijf. De vorm was nog even zoeken maar vanaf 1 september 2008 ben ik officieel medevennoot op de Hooge Kamp.