Pastinakenpotje met kummel

750 g pastinaak - ½ bos groenselderij - 1 ui - 2 tl kummelzaad - 3,5 dl bouillon - scheut olie

Pastinaak wassen, schrapen en in blokjes snijden. Groenselderij wassen, stelen in reepjes snijden en blad fijnhakken. Ui fruiten in wat olie, kummel toevoegen en 1 min. meebakken. Pastinaak en groenselderij toevoegen en even meebakken. Bouillon toevoegen – per flinke scheut, na inkoken nieuwe scheut toevoegen – en alles in 15-20 min. zachtjes gaarstoven. Het gerecht moet niet te nat zijn. Lekker met aardappelpuree.

Een gerecht bij vriend Henk van wortel en pastinaak samen met kummel (karwijzaad) heeft mij dit 'kruid' doen verrassen en waarderen en pas het nu steeds vaker toe met het bereiden van eten.
Ook met de verschillende kolen, in kaas en in brood, vormt het een goede combinatie, welke in Duitsland veel vaker gebruikt wordt.

Noot over kummel:
Karwij wordt vaak verward met komijn, deels vanwege de grote overeenkomst in smaak en uiterlijk, maar ook de namen vertonen in veel talen grote overeenkomst. In Nederland wordt karwijzaad ook wel wilde komijn genoemd.
Karwijzaad is licht gebogen, terwijl komijnzaden recht zijn. Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten desnoods wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Afgezien van de sterkte van de smaak, is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is.

Groenten: