Meelevertje 10 Mei 2007

Beste mensen,

Eindelijk is het hemelvocht er dan - lang verwacht; afgelopen maandag heeft het hier flink geregend...de kwaliteit van een kunstmatig buitje valt geheel in niet vergeleken bij een natuurlijke regenbui. Dat is goed te zien nu na een lange periode van droogte waar alleen kunstmatig de gewassen zijn beregend.
Begin vorige eeuw stelde de Oostenrijker Victor Schauberger aan de hand van onderzoek vast, dat water fungeert als 'informatiedrager' en mogelijk beschikt over een vorm van 'geheugen' (wellicht de eigenschap waaraan homeopathie en bloesemessences hun werking ontlenen). Hij constateerde ook dat de kwaliteit van water nauw samenhangt met de energetische waarde ervan, en dat die waarde hoog is bij water in een natuurlijke omgeving, en veel tot heel veel lager bij water dat onder hoge druk door een leiding wordt geperst. Dat verklaart deels het verschil wat nu goed zichtbaar is.
Alles maakt een groeispurt door op de tuin, ongelooflijk om te zien.

De aardappelen komen boven. Met een nieuwe - tweedehands - ruggenfrees hebben we mooie ruggen opgebouwd. Op deze wijze hebben we naar verwachting minder last van onkruid op de ruggen. Wanneer het loof eraf is hebben wij grotere en bredere ruggen waarin de aardappelen kunnen afrijpen. Grotere ruggen is een groot voordeel want bij hevige regenbuien zoals afgelopen jaar september spoelt er wel zand van de ruggen af maar nu blijft er naar verwachting meer grond op de rug over zodat de aardappelen niet aan het zonlicht bloot worden gesteld en mooi geel blijven ipv groen verkleuren. Vorig jaar gebeurde dit deels wel, waardoor de groenverkleurde aardappelen niet oogstbaar meer waren.

Ook de asperges groeien in hoog tempo de zandruggen uit dus deze week heerlijke witte asperges van onze biologisch-dynamische collega Andre Vollenberg te Grubbenvorst, Limburg.

De uien-abonnementen zijn gestopt tot nieuwe levering eind september/begin oktober.