Over de raapsteel

Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken.
Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastic zakje overheen te trekken. Verlies ze evenwel niet uit het oog, want lang houden de blaadjes het niet uit. Een natte theedoek om de bosje wikkelen en in de koelkast leggen kan ook even bescherming bieden.

Groenten: