Romige raapstelensoep

400 g raapstelen - 1,25 dl crème fraîche - snufje zout en peper - 1 ui - 250 g aardappelen - 8 dl groentebouillon - 50 g boter of margarine - 100 g ham of tofu

Snij de wortels van de raapsteeltjes en snij ze grof. Snipper de ui, schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de vegetarische ham in dunne reepjes. Bak de ui circa 4 minuten in de boter. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze al omscheppend een paar minuten mee op hoge bakstand. Voeg de bouillon erbij, breng geheel aan de kook, en laat dit ongeveer 10 minuten koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Doe de raapsteeltjes erbij, laat ongeveer 3 minuten meekoken. Haal nu de pan van de warmtebron af en pureer het raapsteeltjes-mengsel met de staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg de crème fraîche toe. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer elke kom soep met wat reepjes ham of opgebakken tofu.

Groenten: