Meelevertje 4 Januari 2007

Allereerst nog de beste wensen voor een ieder: een liefdevol, inspirerend en smakelijk 2007!

Een groentepakket deze week met heerlijke receptjes. De veldsla is nu even op, maar met de winterpostelein kunnen we nog even vooruit. Binnenkort is de veldsla bij onze collega uit Twello volgroeid, dus dan verwachten we weer wat veldsla in het pakket te kunnen stoppen. Deze keer wel weer terug van weggeweest de bleekselderij en broccoli.

De laatste week van het oude jaar en de eerste van het nieuwe hebben we een flinke slag kunnen slaan in de werkzaamheden hier op de tuin. De nodige meters tentje voor de stokbonen (snij- en spekbonen) zijn opgeruimd. De bamboo-stokken (tokin) zijn uitgetrokken en liggen nu droog in bundeltjes van 25 op de zolder in de kapschuur, de palen en het ijzerdraad die de basis vormen van de tentjes liggen resp. ook droog en is weer opgerold.
Dinsdag met vereende kracht is de knolselderij geoogst en binnengehaald; voor de komst van strenge nachtvorst hebben we deze nu veilig in de opslag liggen. Donderdag- en vrijdagmiddag streven we erna om naast de vaste werkzaamheden rondom de pakketten en het oogsten, het kasstuk voor te bereiden (schoffelen en frezen) en de laatste lichting veldsla (5000 plantjes) te planten zodat deze in het vroege voorjaar hun weg naar pakketten en markten kunnen vinden.

Met het verrichtte werk, wordt de aankomende twee maanden het buitenwerk op de tuin beperkt tot het oogsten van de winterteelten (prei, spruitkool, boerenkool, savooie kool, veldsla en winterpostelein). Dat is prettig. De tijd die dan overblijft kunnen we hard gebruiken voor werkzaamheden als het teeltplan op orde maken met de aanpassingen die een jaar meer ervaring ons hebben gebracht, machine onderhoud en verbetering, snoeiwerk in de houtwallen etc.

Deze week zit er een nieuweling in wat de appels betreft. Het is het ras appels genaamd Eva. Dit ras is door een aantal biologische fruittelers veredeld. Zo’n proces van veredeling en het uit proberen d.m.v. veldproeven neemt zo’n 8 tot 10 jaar in beslag, het is dus iets van de lange adem. Men kijkt dan naar aspecten als smaak, kleur, groei, opbrengst, bewaarbaarheid en resistentie tegen ziektes. De belangrijkste ziekte die voor problemen zorgt is schurft. Deze schimmel zorgt voor ruwe plekjes op de schil van de appel of peer waardoor deze minder mooi oogt en dit verminderd de verkoopbaarheid van het fruit. Zowel het ras Eva (appels) als de Concorde (peer) hebben een hoge resistentie tegen deze schimmel. Helaas zijn de Concorde peren nu al op dus vandaar nu de Doyene du Comice.